Abdelhak Nouri, die in de zomer van 2017 ernstige en blijvende hersenschade opliep, heeft onlangs het ziekenhuis verlaten. De voormalige middenvelder van Ajax wordt nu thuis door zijn familie verzorgd.

"Het gaat goed met hem. Sinds hij thuis is, gaat het stukken beter dan in ziekenhuizen en verpleeghuizen", zei zijn oudste broer Abderrahim Nouri donderdagavond bij De Wereld Draait Door. "Ik denk dat dat te maken heeft met dat hij zich bewust is van waar hij is, in vertrouwde omgeving met zijn familie."

"Mensen zullen zich afvragen: wat houdt goed in? Hij ligt niet meer in coma. Hij is wakker, hij slaapt, hij niest, hij eet en boert. Hij komt zijn bed niet uit en is heel afhankelijk van ons. Op zijn goede momenten is er een vorm van communicatie, via een bevestiging van wenkbrauwen, maar hij kan dat niet lang volhouden."

Nouri kreeg in juli 2017 bij de oefenwedstrijd van Ajax tegen Werder Bremen in Oostenrijk te maken met hartritmestoornissen en moest op het veld worden gereanimeerd. De inmiddels 22-jarige Ajacied zal door de blijvende hersenschade volgens zijn artsen nooit meer normaal kunnen functioneren.

De fans van Ajax met een eerbetoon aan Abdelhak Nouri. (Foto: Pro Shots)

Familie Nouri wacht nog op schadevergoeding Ajax

Uit onderzoek is later gebleken dat de behandeling van Nouri op het veld destijds niet adequaat is geweest. Zo werd er te laat met de reanimatie begonnen en had de aanwezige defibrillator eerder ingezet moeten worden. In juni 2018 erkende Ajax dan ook aansprakelijk te zijn voor de situatie van de voormalige jeugdspeler.

Desondanks hebben de Amsterdammers nog altijd geen schadevergoeding betaald aan de familie van Nouri. Khalid Kasem, de advocaat van de familie, zat ook aan tafel bij De Wereld Draait Door en sprak zijn ongenoegen uit over de houding van Ajax. Mogelijk volgt er een arbitragezaak om alsnog een schadevergoeding af te dwingen.

"Als je zo lang achter de feiten aanloopt, krijg je ook de verbetenheid en het gevoel: als het niet goedschiks gaat, dan maar kwaadschiks. Het gaat om de rechtvaardigheid voor 'Appie'. De familie en ik vinden het een belangrijke taak om die rechtvaardigheid te vinden", aldus Kasem.

"Het gaat niet om geld, want er is niks dat 'Appie' terug kan brengen naar de situatie voor 8 juli 2017. Maar het gaat erom wat hem toekomt en op welke manier Ajax, een fantastische club, ervoor kan zorgen dat deze hele lelijke fase misschien een beetje vergeten kan worden."