De Spaanse voetbalbond RFEF schiet clubs te hulp die door de coronacrisis in de financiële problemen komen. Er wordt via een noodfonds een bedrag van 500 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Meld je aan Wil je elke avond een update van het laatste coronanieuws ontvangen?

"We hebben gesproken met meerdere banken en zijn in staat om een krediet aan te bieden aan clubs uit de hoogste en de tweede divisie van het Spaanse voetbal", zei bondsvoorzitter Luis Rubiales woensdag op een persconferentie.

Het gaat om renteloze leningen die binnen vier, vijf of zes jaar terugbetaald moeten worden, "de clubs die nu al 15 à 20 miljoen nodig hebben, kunnen daarop rekenen", verzekerde Rubiales. "Het moment is aangebroken om onze krachten te bundelen."

Het profvoetbal in Spanje ligt sinds 12 maart stil. Clubs lopen daardoor tv-inkomsten en geld uit kaartverkoop mis.

'Haast onmogelijk om voor eind juni klaar te zijn'

Wanneer de competities weer hervat kunnen worden, is volstrekt onduidelijk. Rubiales verwacht niet dat het seizoen voor 30 juni, als veel spelerscontracten aflopen, afgerond zal zijn.

"Dan moeten we uiterlijk half mei weer beginnen en dat lijkt me praktisch onmogelijk. We hebben altijd gezegd dat we pas weer gaan voetballen als dat verantwoord is. Gezondheid gaat voor."

Spanje is een van de landen die het zwaarst getroffen wordt door het coronavirus. De teller staat inmiddels al op ruim 3.400 doden.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in de sportwereld in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral van mens op mens via nies- en hoestdruppeltjes. De kans dat je besmet raakt via oppervlakken zoals deurklinken is klein. Deze kans wordt kleiner als je vaak je handen wast.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.