Het kabinet heeft maandag besloten dat er tot 1 juni geen sportevenementen mogen plaatsvinden in Nederland vanwege het coronavirus. Dat betekent dat onder meer de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie waarschijnlijk tot die tijd stilliggen.

Algemeen directeur Mattijs Manders van de Eredivisie CV laat op Twitter weten dat dinsdag met de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie overleg wordt gevoerd over de gevolgen van de nieuwe maatregelen, maar het is volgens hem nog te vroeg om conclusies te trekken.

De KNVB staat in nader contact met de betreffende ministeries om te onderzoeken wat het voor de competities betekent. De voetbalbond wil graag weten of er inderdaad tot 1 juni zeker niet gevoetbald mag worden, of dat het op een zeker moment mogelijk is om zonder publiek te spelen.

Het kabinet verbood twee weken geleden al alle sportevenementen in Nederland tot 31 maart en verschoof die termijn vorige week naar 6 april. Door de nieuwe datum van 1 juni is het zeer de vraag of de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie überhaupt afgemaakt kunnen worden.

KNVB-voorzitter noemde drie mogelijke scenario's

De nieuwe KNVB-voorzitter Just Spee noemde zondagavond bij de NOS nog drie mogelijke scenario's voor de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie: de competities afronden achter gesloten deuren, een deel van de wedstrijden afwerken zonder supporters en het schrappen van speelrondes.

Er gaat sowieso wel een streep door de oefeninterland van het Nederlands elftal in Enschede tegen Griekenland (28 mei) en de race in Assen in het WK superbike (17 tot en met 19 april). Het is nog niet bekend of die gebeurtenissen op een later moment worden ingehaald.

Naar aanleiding van de maatregelen besloot de Nederlandse basketbalbond NBB alle competities voortijdig te beëindigen. De Nederlandse zwembond KNZB zette een streep door het restant van het waterpolo- en het zwemseizoen.

Niet alleen in Nederland is de sport zwaar getroffen door het coronavirus. Ook de evenementen in de rest van de wereld gaan vrijwel allemaal de komende tijd niet door. Zo zijn alle Europese topcompetities uitgesteld en vindt ook de start van het Formule 1-seizoen maanden later plaats dan gebruikelijk.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het virus verspreidt zich vooral via hoest- en niesdruppeltjes die kort in de lucht hangen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. Dit aantal kan dalen bij goede voorzorgsmaatregelen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen oudere of al zieke mensen. Met voorzorgsmaatregelen kun je deze mensen beschermen.
  • Lees hier wat de belangrijkste voorzorgsmaatregelen zijn.