Manolo Gabbiadini heeft zaterdag onthuld dat er een grote kans was dat hij niet eens getest zou zijn op het coronavirus. De aanvaller van Sampdoria was vorige week de tweede speler in de Serie A bij wie het virus werd aangetroffen.

"Als de dokter me had gezegd dat ik een dag had moeten wachten, dan had ik de test niet eens gedaan, want ik voelde me goed", vertelt Gabbiadini aan La Gazzetta dello Sport. "Misschien was ik dan wel naar de markt gegaan en had ik geriskeerd dat ik een ouder persoon zou besmetten, zonder dat ik het zou weten. Die gedachte kwelt me."

Sampdoria werd vorige week met zeven besmette spelers hard getroffen door het coronavirus. De 28-jarige Gabbiadini was één van hen en maakt het inmiddels goed. Hij heeft zelfs nauwelijks problemen ondervonden.

"Ik voelde me wat slechter op dinsdag 10 maart, maar toen dacht ik niet dat het virus mij te pakken had", laat hij weten. "Ik had slecht geslapen en voelde me in de ochtend een beetje duizelig, maar ik voelde warm aan. Ik nam voor de zekerheid mijn temperatuur op en die was 37,5 graden, dus geen serieuze koorts."

'Ik dacht dat de teamarts een grapje maakte'

Desondanks liet Gabbiadini zich op advies van zijn vrouw testen bij de teamarts van Sampdoria en die had slecht nieuws. "Donderdag voelde ik me weer helemaal goed, maar toen belde de dokter om me te vertellen dat ik het coronavirus had. Ik dacht dat hij een grapje maakte, want mijn temperatuur was alweer naar een normaal niveau gezakt."

Sampdoria koos ervoor om geen updates meer naar buiten te brengen over de situatie, maar Gabbiadini wilde toch graag zijn verhaal kwijt. De elfvoudig Italiaans international denkt dat de strijd tegen het coronavirus alleen gewonnen kan worden met social distancing.

"Ik denk dat er veel meer mensen besmet zijn zonder dat ze het weten. Ik heb zelf ook geen idee hoe ik het virus heb opgelopen. Dit gevecht kan alleen gewonnen worden met social distancing, het respecteren van de regels en thuisblijven. Ik denk dat iedereen het probleem onderschat heeft."

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.