De voetbalclubs uit Engeland die in de financiële problemen komen doordat de competities stilliggen vanwege de uitbraak van het coronavirus kunnen op steun rekenen van de English Football League (EFL).

Meld je aan Wil je elke avond een update van het laatste coronanieuws ontvangen?

De EFL, het overkoepelend orgaan van de drie profcompetities onder de Premier League, stelt een bedrag van 50 miljoen Britse pond (omgerekend ruim 53 miljoen euro) beschikbaar om clubs te helpen die in acuut gevaar verkeren.

Hoe het bedrag verdeeld wordt, is nog niet bekend. De verwachting is dat de clubs uit de Premier League het hoofd wel boven water houden, maar dat geldt wellicht niet voor clubs uit het Championship, de League One en League Two.

Alle duels in de Engelse competities zijn tot zeker 3 april afgelast. Onder meer de Premier League wilde afgelopen weekend gewoon spelen, maar dat ging niet door wegens besmettingen bij onder anderen Arsenal-manager Mikel Arteta.

Ook in Nederland zorgen om financiële gevolgen

Ook in Nederland zijn de financiële gevolgen een thema. Een meerderheid van de clubs heeft werktijdverkorting aangevraagd voor de spelers en het personeel, maar de regeling is omgezet in de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud en dat zorgt vooralsnog voor onduidelijkheid.

De Schotse hekkensluiter Heart of Midlothian FC is de eerste club waarvan bekend is dat er financieel is ingegrepen. Eigenaresse Ann Budge maakte woensdag bekend dat alle salarissen worden gehalveerd, behalve voor degenen die daardoor onder het minimuminkomen dreigen te komen.

Bijna alle Europese competities zijn inmiddels stilgelegd. Naast de Premier League en Eredivisie is dat ook het geval in bijvoorbeeld La Liga, de Bundesliga en de Serie A. Alleen de Turkse Süper Lig en Oekraïense Premjer Liga zijn niet gestaakt.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.