Het komende EK vrouwenvoetbal wordt verplaatst. Het toernooi zou volgend jaar zomer worden afgewerkt in Engeland, maar de UEFA gaat met behulp van een werkgroep op zoek naar een nieuwe datum.

Het EK vrouwen wordt uitgesteld omdat het anders tegelijkertijd zou zijn met het EK van de mannen. Dat werd dinsdag een jaar naar achteren geschoven omdat het deze zomer niet kan worden georganiseerd vanwege de uitbraak van het coronavirus.

"Het is het meest aannemelijk dat het vrouwentoernooi in 2022 gehouden wordt", zegt Gijs de Jong, secretaris-generaal van de KNVB, tegen de NOS. "Zeker nu er geen voetbaltoernooi is in de zomer, omdat het WK voor mannen in Qatar plaatsvindt.

De Oranjevrouwen zijn de titelverdediger op het EK. De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman veroverde drie jaar geleden in eigen land voor het eerst in de geschiedenis de Europese titel na een 4-2-zege op Denemarken in de finale.

Nederland heeft zich nog niet geplaatst voor het EK, maar de huidige nummer drie op de wereldranglijst gaat riant aan de leiding in de kwalificatiegroep, met een ruime voorsprong op de concurrentie.

UEFA besprak situatie met bonden van 55 landen

De UEFA besprak de complexe situatie in het voetbal dinsdag via een conferencecall met de nationale bonden, clubs en competities van de 55 aangesloten landen en de internationale spelersvakbond FIFPro.

De Europese voetbalbond komt met het besluit om het EK voor de mannen pas in juni volgend jaar te houden tegemoet aan de wens van veel nationale bonden, die nu meer ruimte hebben om de stilgelegde competities alsnog af te maken.

Naast het EK van de mannen werd ook de Copa América met een jaar uitgesteld. De Zuid-Amerikaanse equivalent van het EK wordt nu ook volgend jaar zomer gehouden, in Argentinië en Colombia.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.