Het EK voetbal gaat komende zomer niet door vanwege het coronavirus en wordt met een jaar uitgesteld, zo heeft de UEFA dinsdag besloten na overleg met alle betrokken partijen.

De Europese voetbalbond besprak de complexe situatie via een conferencecall met de nationale bonden, clubs en competities van de 55 aangesloten landen en de internationale spelersvakbond FIFPro.

Bij de bespreking werden naar verluidt ook de opties besproken om het EK gewoon komende zomer te laten spelen, het te verplaatsen naar aanstaande winter of het volledig af te gelasten.

Met het besluit om het EK pas in juni volgend jaar te houden komt de Europese voetbalbond tegemoet aan de wens van veel nationale bonden, die nu meer ruimte hebben om de stilgelegde competities alsnog af te maken.

"Ik ben trots op de reactie van alle collega's in het Europese voetbal", reageert UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin. "Iedereen begreep dat er iets opgegeven moest worden om tot het beste resultaat te komen. We hebben solidariteit en eenheid laten zien vandaag."

Reactie Koeman en KNVB op uitstel EK
82
Reactie Koeman en KNVB op uitstel EK

EK dubbelt met WK voor clubs

Volgens diverse buitenlandse media is er direct ingespeeld op de verplaatsing van het EK door de Champions League-finale van 30 mei naar 27 juni te verschuiven en de eindstrijd van de Europa League niet op 27 mei, maar 24 juni te laten spelen.

De FIFA, die afwezig was bij het overleg, heeft volgend jaar juni een WK voor clubteams op de agenda staan. FIFA-voorzitter Gianni Infantino zegt in een verklaring dat zijn bond woensdag bij een bestuursvergadering gaat voorstellen om het WK voor clubs uit te stellen naar later in 2021, 2022 of 2023.

Het verplaatsen van het EK betekent dat Memphis Depay en Donyell Malen volgend jaar weer beschikbaar zijn bij Oranje. De aanvallers hadden het toernooi komende zomer vrijwel zeker moeten missen vanwege een blessure.

Nederland staat in de groepsfase van het EK in ieder geval tegenover Oekraïne en Oostenrijk. De derde tegenstander wordt Roemenië, Wit-Rusland, Georgië, Noord-Macedonië of Kosovo, die in de play-offs strijden om een ticket.

Naast het EK is ook de Copa América, het kampioenschap van Zuid-Amerika, uitgesteld van de zomer van 2020 naar de zomer van 2021.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.