De voorzitter van de Amerikaanse voetbalbond Carlos Cordeiro is vrijdag afgetreden. Het vertrek van de Amerikaan volgt op protesten vanuit de nationale vrouwenploeg vanwege zijn opmerkingen over het salarisverschil tussen mannen en vrouwen.

In februari spanden de voetbalsters van de Verenigde Staten een rechtszaak aan tegen de Amerikaanse voetbalbond USSF voor 60 miljoen euro vanwege ongelijke betaling. Zij willen een gelijke beloning voor de mannen- en vrouwenploeg.

Tijdens de rechtszaak stelde de advocaat van de bond dat het nationale mannenteam een grotere verantwoordelijkheid heeft dan de vrouwenploeg en dat de mannen een baan hebben die "een hoger vaardigheidsniveau vereist op basis van snelheid en kracht."

De Amerikaanse speelsters reageerden donderdag boos en noemden de uitspraken "onaanvaardbaar en aanstootgevend". Megan Rapinoe, sterspeler van het afgelopen WK, noemde het "schaamteloze vrouwenhaat en seksisme."

Cordeiro heeft op donderdag zijn excuses aangeboden, maar vrijdag maakte hij bekend als voorzitter af te treden. "In overleg met de raad van bestuur heb ik besloten per direct af te treden", aldus Cordeiro in een statement op Twitter. Cindy Parlow Cone zal voorlopig zijn taken overnemen als voorzitter van de voetbalbond.