FC Groningen dreigt de derby tegen sc Heerenveen op 10 april zonder de steun van de fanatieke fans te moeten spelen. De aanklager betaald voetbal wil de 'Trots van het Noorden' straffen voor ongeregeldheden in de thuiswedstrijd tegen Ajax (2-1) eind januari.

Een deel van de supporters misdroeg zich voor de wedstrijd al door vuurwerk op de tribune af te steken. Het duel met Ajax moest halverwege de eerste helft zelfs kort worden onderbroken, omdat er ook vuurwerk op het veld was gegooid.

De aanklager betaald voetbal wil Groningen straffen met een boete van 17.500 euro. Daarnaast moet Vak F, waar de fanatieke supporters zitten, tijdens de eerstvolgende thuiswedstrijd "vanaf vier weken na maandag 9 maart" leeg blijven. Dat is het duel met Heerenveen op vrijdag 10 april.

De aanklager houdt 9 maart aan, omdat dat de uiterste datum is dat Groningen in beroep kan gaan. De huidige nummer acht van de Eredivisie heeft het schikkingsvoorstel nog in beraad. Als de zaak voor de tuchtcommissie komt, kan de straf nog hoger uitvallen.

Het is niet de eerste keer dit seizoen dat een deel van de supporters van Groningen zich misdraagt door vuurwerk af te steken. Vak F moest in de thuiswedstrijd tegen FC Twente op 10 augustus ook al om die reden leeg blijven.

Bekijk het programma, de uitslagen en de stand in de Eredivisie