Doelman Kiko Casilla van Leeds United is voor liefst acht wedstrijden geschorst. De Spanjaard heeft zich volgens de FA schuldig gemaakt aan racisme.

De oud-speler van onder meer Real Madrid zou zich al op 28 september in het duel met Charlton Athletic hebben misdragen tegen Jonathan Leko, een Engelsman van Congolese afkomst.

Casilla ontkent zijn tegenstander racistisch te hebben bejegend, maar de FA acht bewezen dat dat wel degelijk het geval is. Hij zou Leko hebben uitgescholden voor nigger, een racistische term die zijn oorsprong vindt in het Amerikaanse slavernijverleden.

De Spaanse doelman krijgt niet alleen een forse schorsing, maar moet ook een boete van 60.000 pond (een kleine 70.000 euro) betalen. Daarnaast moet hij verplicht een antiracismecursus volgen.

Voor racisme op het veld staat een minimale schorsing van zes duels. Omdat het volgens de FA om een zwaar incident gaat, zijn daar voor Casilla twee duels bovenop gekomen.

Voor Leeds komt de schorsing op een slecht moment. De ploeg staat tweede in het Championship met nog elf duels te gaan. Een plek bij de bovenste twee is vereist voor promotie naar het hoogste niveau.