Ajax heeft de FIFA dinsdag gevraagd om zich te buigen over de gang van zaken rondom de transfer van de Braziliaan Giovanni. De overgang wordt opgehouden omdat de Braziliaanse voetbalbond (CBF) een internationaal transfercertificaat van de middenvelder weigert af te geven.

De transfer van de achttienjarige Giovanni naar Ajax leek een kwestie van tijd, maar zijn huidige club Santos en het CBF houden de deal al enige tijd tegen.

Ajax kan zich niet vinden in de opstelling van die twee partijen en schakelt daarom de hulp van de FIFA in. "Ajax vertrouwt erop dat de zaak langs deze weg kan worden afgehandeld en Giovanni spoedig speelgerechtigd wordt verklaard", meldt de Amsterdamse club op zijn website.

Giovanni, die voluit Giovanni Manson Ribeiro heet, komt momenteel uit voor Santos onder 20. De aanvallende middenvelder, die verschillende nationale jeugdteams doorliep, besloot zijn contract bij de Braziliaanse club niet te verlengen.

Hierdoor zou Giovanni een transfervrije status hebben, maar Santos meent juist recht te hebben op een transfersom. Mocht de FIFA de overgang van de Braziliaan goedkeuren, dan sluit hij naar verwachting aanvankelijk aan bij Jong Ajax.

Afgelopen weekend verzekerde Ajax zich nog van de komst van de Braziliaan Antony. De negentienjarige aanvaller komt na de zomer voor 15,75 miljoen euro over van São Paulo en is daarmee de op twee na duurste Eredivisie-speler aller tijden.

Ajax bereidt zich momenteel voor op de return tegen Getafe in de tweede ronde van de Europa League. De ploeg van coach Erik ten Hag moet donderdag in de Johan Cruijff ArenA een 2-0-nederlaag uit de heenwedstrijd zien weg te poetsen.

Bekijk het programma, de uitslagen en de stand in de Eredivisie