Ron Jans heeft vrijdag een stap teruggezet als trainer van FC Cincinnati. De Nederlandse coach wordt verweten racistisch taalgebruik te hebben geuit. De Major League Soccer (MLS) heeft een onderzoek ingesteld.

De 61-jarige Jans zou zich schuldig hebben gemaakt aan het gebruik van het woord 'nigger'. Hij zou het woord hebben gebruikt in de kleedkamer van FC Cincinnati toen hij meezong met een lied.

Naar aanleiding van het incident ontving de MLS een klacht van spelersvakbond Major League Soccer Players Association (MLSPA). Daarop stelde de MLS een onderzoek naar het gedrag van Jans in.

"De MLS is in samenwerking met FC Cincinnati een onderzoek naar de zaak begonnen", melden officials van de MLS tegenover de Amerikaanse krant Cincinnati Enquirer.

FC Cincinnati zegt alle medewerking toe

FC Cincinnati laat weten onaangenaam verrast te zijn door de beschuldiging. De club begrijpt de ernst van de zaak en verleent alle medewerking aan het onderzoek.

Tot het onderzoek is afgerond doet Jans een stapje terug als trainer van FC Cincinnati. Zijn ploeg speelt zondag een oefenwedstrijd en dan zit onder anderen Jans' Nederlandse assistent Ivar van Dinteren op de bank.

Bij de Amerikaanse club zijn ook Jürgen Locadia en Maikel van der Werff actief. Gerard Nijkamp is technisch directeur in Cincinnati.

Op 1 maart begint FC Cincinnati aan het nieuwe seizoen in de MLS. Dan gaat de ploeg op bezoek bij New York Red Bulls.