SC Cambuur heeft vrijdag de koppositie in de Keuken Kampioen Divisie heroverd. De ploeg van trainer Henk de Jong boekte thuis tegen Jong FC Utrecht zijn eerste zege van 2020 (3-1), terwijl concurrent Jong Ajax een 1-3-voorsprong en twee punten verspeelde tegen NEC (3-3).

Cambuur verloor de afgelopen weken van FC Volendam (1-2) en TOP Oss (3-2) en verspeelde daardoor maandag na drie maanden de koppositie aan Jong Ajax.

De Friezen, die voor het duel een minuut stilte hielden voor de deze week overleden oud-speler Chris de Wagt, moesten vrijdag tegen Jong FC Utrecht weer even vrezen voor puntenverlies toen Giovanni de la Vega vlak voor rust de openingstreffer van Robin Maulun ongedaan maakte. Aanvallers Ragnar Oratmangoen en Robert Mühren bezorgden Cambuur in het laatste half uur alsnog de zege (3-1).

Bij Jong FC Utrecht maakte Ruben Kluivert zijn debuut in het betaalde voetbal. De achttienjarige zoon van oud-international Patrick Kluivert, die een maand geleden zijn eerste profcontract tekende, stond negentig minuten in het centrum van de Utrechtse defensie.

Jong Ajax stond op bezoek bij NEC na 64 minuten op 1-3 door een goal van de Braziliaan Danilo Pereira en twee treffers van de pas zeventienjarige spits Brian Brobbey, maar de Amsterdamse beloften verzuimden om de drie punten veilig te stellen. Anthony Musaba en Zian Flemming - die eerder ook de 1-1 had gemaakt - bezorgden NEC nog een gelijkspel.

Stand bovenin Keuken Kampioen Divisie

  • 1. SC Cambuur: 23-48 (54-22)
  • 2. Jong Ajax: 23-47 (59-29)
  • 3. De Graafschap: 23-46 (48-22)
  • 4. FC Volendam: 23-46 (46-25)

De Graafschap en Volendam blijven winnen

De Graafschap won thuis tegen MVV Maastricht ook zijn derde duel van 2020: 3-2. Door goals van Daryl van Mieghem en Leeroy Owusu stond de ploeg van Mike Snoei binnen een kwartier op 2-0. MVV-aanvoerder Anthony van der Hurk antwoordde snel, waarna Stef Nijland vlak na rust de 3-1 maakte. Verder dan de 3-2 van Joshua Holtby kwam MVV niet meer.

Ook nummer vier FC Volendam is nog foutloos dit kalenderjaar. Het elftal van Wim Jonk rekende in Kerkrade met 2-3 af met Roda JC. Martijn Kaars zette Volendam twee keer op voorsprong, maar de thuisploeg kwam ook twee keer terug. In de 72e minuut kroonde Derry John Murkin zich tot matchwinner.

Verder bezorgde Reda Kharchouch Telstar een 1-0-zege op TOP Oss, won FC Dordrecht door een curieus doelpunt van Quincy Hogesteger in de negentigste minuut met dezelfde cijfers van FC Eindhoven en bleef het 0-0 bij Helmond Sport-FC Den Bosch.

Voor de gebruikers van de app: klik op de video om te zien hoe de Belgische scheidsrechter Michiel De Cuyper moeite had om de juiste speler rood te geven bij Helmond Sport-FC Den Bosch.

Bekijk de uitslagen, het programma en de stand van de Keuken Kampioen Divisie