FC Utrecht heeft vrijdag probleemloos gewonnen van ADO Den Haag: 4-0. De Hagenaars leden daarmee hun eerste nederlaag onder de nieuwe trainer Alan Pardew.

De teruggekeerde Kristoffer Peterson, Sean Klaiber (twee) en Gyrano Kerk maakten de doelpunten voor FC Utrecht, dat geen moment in de problemen kwam in Stadion Galgenwaard. In blessuretijd miste John Goossens nog een strafschop voor ADO.

De ploeg van trainer John van den Brom bezet de zevende plaats in de Eredivisie en komt in punten gelijk met nummer zes Vitesse. ADO staat op de zeventiende plaats, wat aan het einde van het seizoen rechtstreekse degradatie betekent.

De Engelse manager Pardew debuteerde vorige week bij Den Haag met een 2-0-zege op hekkensluiter RKC Waalwijk. Met Tudor Baluta, George Thomas, Laurens De Bock en Sam Stubbs stonden er vrijdag vier winteraanwinsten van ADO in de basis, maar zij konden niet voorkomen dat de ploeg kansloos onderuitging.

Alan Pardew en John van den Brom voor de wedstrijd. (Pro Shots)

Peterson scoort al na veertien minuten bij terugkeer

Peterson, die maandag door Utrecht op huurbasis werd overgenomen van Swansea City, had slechts veertien minuten nodig om te scoren bij zijn terugkeer. Na balverlies op eigen helft stond de defensie van ADO uit positie en kon Urby Emanuelson met een steekpass de Zweedse aanvaller in scoringspositie brengen: 1-0.

De treffer van de 25-jarige aanvaller was de enige doelpoging tussen de palen van beide ploegen in de eerste helft. Peterson bleef de meest dreigende man met een gekruld schot net naast en een inzet die nog net geblokt kon worden door ADO-verdediger De Bock.

Gyrano Kerk schiet de 3-0 binnen voor Utrecht. (Foto: Pro Shots)

Zoet houdt voor het eerst sinds september de nul in Eredivisie

Kort na rust verdubbelde Klaiber de marge met een afstandsschot, waarbij doelman Luuk Koopmans van ADO er niet goed uit zag.

Net als ADO creëerde Utrecht niet veel kansen, maar de thuisploeg ging daar wel zorgvuldig mee om. Kerk was bij een steekpass van invaller Jean-Christophe Bahebeck de ADO-defensie te snel af en schoot hard raak in de verre hoek: 3-0.

In de slotfase maakte Klaiber zijn tweede van de avond. De rechtsback verschalkte Koopmans met een pegel vanuit een lastige hoek. Bahebeck trof daarna nog met een vrije trap de paal.

Achterin gaf Utrecht nauwelijks iets weg, totdat ADO diep in blessuretijd nog een strafschop kreeg omdat Lex Immers werd vastgehouden. Zoet keerde op knappe wijze de inzet van Goossens. De doelman hield daardoor voor het eerst de nul in de Eredivisie sinds eind september, toen hij met PSV met 0-4 van PEC Zwolle won.

Jeroen Zoet keerde op knappe wijze een penalty en hield de nul. (Foto: Pro Shots)