Ajax heeft de hoogste omzet van alle clubs buiten de vijf Europese topcompetities, zo blijkt dinsdag uit onderzoek van Deloitte, dat jaarlijks de Money League publiceert. De ranglijst wordt aangevoerd door FC Barcelona.

Volgens het rapport (pdf) van Deloitte draaide Ajax in het seizoen 2018/2019 een omzet van 199,4 miljoen euro, waarmee de 34-voudig landskampioen de 23e plek op de ranglijst bezet.

De eerste 22 clubs komen allemaal uit Engeland, Spanje, Italië, Duitsland of Frankrijk. Ajax wordt op de voet gevolgd door het Portugese Benfica, dat met een omzet van 197,6 miljoen euro op de 24e plek staat.

Het is de eerste keer dat Ajax bij de dertig clubs van de Money League hoort. De Amsterdammers haalden vorig seizoen veel geld binnen door onder meer het succesvolle Champions League-avontuur en transfers.

De ranglijst wordt aangevoerd door FC Barcelona met een omzet van 840,8 miljoen euro. De Spaanse landskampioen lost aartsrivaal Real Madrid (757,3 miljoen euro) af. De Madrilenen mochten zich de laatste jaren vaak de club met de hoogste omzet noemen, maar staan nu op plek twee.

De top vijf wordt gecompleteerd door Manchester United (711,5 miljoen euro), Bayern München (660,1 miljoen euro) en Paris Saint-Germain (635 miljoen euro).

FC Barcelona mag zich de club met de hoogste omzet noemen. (Foto: Pro Shots)