De rechtbank in Manchester heeft vrijdag een supporter van Manchester City een landelijk stadionverbod van vijf jaar opgelegd voor het racistisch bejegenen van Raheem Sterling. De 58-jarige man heeft bekend dat hij de 25-jarige aanvaller racistisch heeft toegesproken.

Het voorval vond plaats op 1 december 2018 tijdens de Premier League-wedstrijd Manchester City-Bournemouth (3-1). Sterling zette de thuisploeg na de pauze op een 2-1-voorsprong en is toen racistisch bejegend door een fan.

Deze supporter krijgt naast het stadionverbod ook een taakstraf van vijf jaar. Sterling heeft de spreekkoren van de man zelf niet gehoord, maar andere fans op de tribune die in de buurt zaten wel, zo werd in de rechtbank duidelijk.

Er loopt ook nog een onderzoek naar een vriend van de gestrafte supporter. Een 57-jarige man heeft namelijk bekend dat hij stewards en Bournemouth-speler Tyrone Mings tijdens die wedstrijd racistisch heeft bejegend.

Eerder vrijdag werd duidelijk dat Serie A-club Hellas Verona een fan een stadionverbod van vijf jaar heeft opgelegd voor het racistisch bejegenen van Brescia-spits Mario Balotelli. De 38-jarige man wordt gezien als aanstichter en is met behulp van camerabeelden opgespoord.

Antonio Rüdiger liet weten dat hij racistisch bejegend werd tijdens Tottenham Hotspur-Chelsea (Foto: Getty Images)

Racisme speelt al langer rol in Engeland

Racisme is de laatste tijd steeds vaker onderwerp van discussie op de Engelse velden. Maandag werd bekend dat Tottenham Hotspur-fans die Chelsea-verdediger Antonio Rüdiger vorige maand racistisch zouden hebben bejegend, niet worden gestraft.

Een onderzoek naar aanleiding van de wedstrijd op 22 december in het Tottenham Hotspur Stadium (0-2-zege voor Chelsea) heeft namelijk niets opgeleverd.

Eerder december werd na Manchester City-Manchester United (1-2) een fan gearresteerd die een racistisch gebaar had gemaakt en werd ook een onderzoek ingesteld naar een dertienjarige Burnley-supporter die hetzelfde deed.

Bekijk de uitslagen, het programma en de stand van de Premier League