De Chinese voetbalbond CFA heeft een aantal maatregelen ingevoerd om de exorbitante bedragen die momenteel omgaan in de Chinese Super League tegen te gaan. Zo komen er vanaf volgend seizoen een salarisplafond voor spelers en een budgetlimiet voor clubs.

Het maximale jaarinkomen voor buitenlandse spelers in de hoogste Chinese competitie wordt vanaf de komende winterse transferperiode 2,3 miljoen euro. Chinese spelers kunnen nog maximaal 1,3 miljoen euro verdienen.

Bij het salarisplafond is geen rekening gehouden met bonussen. Om te voorkomen dat spelers te hoge bonussen krijgen, heeft de bond bepaald dat clubs maximaal 60 procent van hun begroting mogen uitgeven aan salarissen. Eerder werd al belasting geheven op transfers van buitenlandse spelers boven de 6 miljoen euro.

De nieuwe regels werden op Eerste Kerstdag ingevoerd tijdens een besloten vergadering van de Chinese voetbalbond. Ze zijn ingesteld om te voorkomen dat de torenhoge salarissen de financiële ondergang van de verschillende clubs inluiden.

"Onze clubs hebben te veel geld verbrast", zei voorzitter Chen Xuyuan tegen persbureau Xinhua. "De professionele tak van ons voetbal wordt niet op een duurzame manier gerund. Als we niet tijdig actie ondernemen, ben ik bang dat de boel instort."

Eran Zahavi werd afgelopen seizoen met 29 doelpunten topscorer in de Chinese Super League. (Foto: Pro Shots)

Clubs mogen maximaal 143 miljoen euro besteden

Ook besloot de CFA om een limiet in te stellen voor de totale uitgaven van elke club in de Chinese Super League. Zo mag een club vanaf 2020 niet meer dan 143 miljoen euro besteden.

Volgens Yang Nan, een bestuurslid van de Chinese club Henan Jianye, is het nieuwe beleid positief ontvangen door de clubs in de Chinese Super League. "Geen enkele club kan zich het verlies van miljarden yuan nog veroorloven", aldus Yang.

"Het is geen goede investering als we dit voort blijven zetten. Om de duurzame ontwikkeling van onze competities te waarborgen, moet dit beleid van de CFA strikt worden gehandhaafd."

In de Super League zijn momenteel verschillende buitenlandse topspelers actief. Onder anderen Paulinho, voormalig FC Twente-aanvaller Marko Arnautovic, Oscar, Marek Hamsik en Marouane Fellaini zijn op de Chinese velden te bewonderen.

Het nieuwe seizoen in de Chinese Super League gaat begin maart van start. Guangzhou Evergrande kroonde zich dit jaar tot kampioen.

Wil je de mooiste verhalen over het sportjaar 2019 lezen? Bestel het NUsport Jaarboek. Voor de appgebruikers: tik hier.