Telstar heeft woensdagavond in een verklaring afstand genomen van het gedrag van de eigen fans in de bekerwedstrijd tegen Ajax (3-4-verlies). Doelman André Onana van de Amsterdammers werd door een enkeling naar verluidt racistisch bejegend.

Meerdere mensen claimen op sociale media dat er toeschouwers waren die - duidelijk hoorbaar - onder meer "banaan" naar de Kameroener Onana riepen. Telstar liet tijdens de wedstrijd al weten kennis te hebben genomen van de gebeurtenissen en kwam na het duel met een verklaring.

"Als club zijn wij doodziek van de misdragingen van een aantal die daarmee een negatieve stempel drukken op een avond die verder fantastisch verliep", schrijft de club uit de Keuken Kampioen Divisie in een verklaring op de site, overigens zonder te benoemen dat het om racisme gaat.

"Wij kunnen en zullen het nimmer accepteren dat spelers van de tegenstander, onze eigen spelers, of wie dan ook op een manier worden bejegend die haaks staat op alles wat wij als Telstar zijn. De signalen van vanavond zullen wij dan ook heel serieus nemen."

Ajax kwam met de schrik vrij tegen Telstar. (Foto: Pro Shots)

'We zullen keihard optreden'

Telstar gaat de beschikbare beelden bekijken om de daders te achterhalen. "We zullen keihard optreden tegen een ieder die zich misdragen heeft. Nu en in de toekomst. Een strijd die wij graag aangaan en niet zullen opgeven."

In de voorbije weken vonden op de Nederlandse velden meer incidenten met (mogelijk) racisme plaats. In november werd FC Den Bosch-Excelsior stilgelegd vanwege racistische leuzen jegens Ahmad Mendes Moreira en onlangs zou Jong PSV-aanvaller Sekou Sidibe bij Helmond Sport voor "Zwarte Piet" uitgemaakt zijn.

De beledigingen aan het adres van Onana waren een smet op de wedstrijd tussen Telstar en Ajax, dat met de schrik vrijkwam in Velsen. De thuisploeg maakte in de 88e minuut nog de 3-4, maar die aansluitingstreffer kwam te laat om een verlenging af te dwingen tegen de Eredivisie-koploper.

Bekijk de uitslagen in de KNVB-beker