Danny Makkelie fluit zondag de topper tussen AZ en Ajax in de Eredivisie en Bas Nijhuis krijgt de leiding over Feyenoord-PSV. In de Tweede Divisie zal met Shona Shukrula voor het eerst een vrouwelijke arbiter actief zijn.

De 36-jarige Makkelie krijgt in het AFAS Stadion assistentie van grensrechters Mario Diks en Hessel Steegstra. Jochem Kamphuis is vierde official en Kevin Blom en Angelo Boonman treden op als VAR.

Eerder op dinsdag werd bekend dat het duel tussen de nummer twee en één van de Eredivisie met publiek in het AFAS Stadion gespeeld mag worden. Het wordt de eerste wedstrijd in het stadion nadat aan het einde van de zomer een deel van het dak instortte. Drie kwart van het dak is inmiddels gedemonteerd.

Het is voor Makkelie de derde keer dat hij dit seizoen een duel van Ajax fluit. Eerder had hij de leiding bij VVV-Venlo-Ajax (1-4) en PSV-Ajax (1-1). De arbiter floot ook de Alkmaarders tweemaal eerder, bij AZ-Sparta (5-1) en AZ-Twente (3-0).

Nijhuis floot PSV drie keer eerder dit seizoen

Nijhuis fluit het duel tussen de nummers acht (Feyenoord) en drie (PSV) van de Eredivisie. Hij krijgt hulp van grensrechters Rogier Honig en Rens Bluemink en vierde official Jeroen Manschot. Als VAR zullen Dennis Higler en Jeroen Balder fungeren.

De 42-jarige Nijhuis floot eerder dit seizoen al PSV-FC Groningen (3-1), Sparta-PSV (2-2) en PSV-Heerenveen (2-1). Hij had slechts eenmaal de leiding bij een duel van Feyenoord, bij een 0-1-zege op Willem II.

Bekijk de stand en het programma in de Eredivisie

Shona Shukrula wordt de eerste vrouwelijke arbiter op het hoogste amateurniveau. (Foto: Pro Shots)

Shukrula ziet debuut als bijzonder moment

De 28-jarige Shukrula krijgt zaterdag de leiding bij Jong Sparta-ASWH. Het afgelopen seizoen floot ze al in de Derde Divisie en hoofdklasse, nu wordt ze de eerste vrouw die een duel in de hoogste klasse van het amateurvoetbal fluit.

"Een heel speciaal en bijzonder moment", zegt Shukrula op de site van de KNVB. "Hier heb ik hard voor gewerkt. Het was mijn doelstelling om dit seizoen te debuteren in de Tweede Divisie en ik hoopte dat dit voor de winterstop zou gebeuren. Het is fijn dat het moment nu daar is. Ik heb er vooral heel veel zin in."

De scheidsrechter uit Alkmaar hoopt in de toekomst door te groeien. "Dat ik nu deze aanstelling heb gekregen, is een blijk van vertrouwen van de KNVB. Als ik progressie kan blijven tonen, hoop ik op termijn weer een volgende stap te kunnen maken."

Wil je de mooiste verhalen lezen over het sportjaar 2019? Bestel het NUsport Jaarboek. Voor de appgebruikers tik hier.