VVV-Venlo heeft de onderste plaatsen in de Eredivisie verlaten. De ploeg won thuis met 2-0 van FC Emmen. In Den Haag wist ADO ook zonder de opgestapte trainer Alfons Groenendijk niet te winnen. Tegen FC Twente werd niet gescoord (0-0).

VVV dankte de zege op Emmen vooral aan een sterke eerste helft. De eerste kansen waren voor de ploeg van trainer Jay Driessen en één daarvan resulteerde in een treffer. Johnatan Opoku knikte raak uit een voorzet van Tobias Pachonik.

Na een half uur had Peter van Ooijen de 2-0 op zijn schoen, maar hij raakte de lat. Emmen stelde daar buiten twee vrije trappen van Sergio Peña (één over, één naast) weinig tegenover.

Het duel was na rust beter in balans, maar Emmen zag de kansen op een gelijkspel halverwege de tweede helft in rook opgaan. Lorenzo Burnet werd op aanraden van de VAR uit het veld gestuurd, nadat hij op de voet van Evert Linthorst was gaan staan.

De beste kansen waren in het slotkwartier dan ook voor de thuisploeg. Haji Wright had na een rush de 2-0 op zijn schoen maar schoot ook tot zijn eigen frustratie over. John Yeboah had in blessuretijd eveneens moeten scoren, maar speelde een twee tegen één-situatie dramatisch uit. Van Ooijen liet vervolgens zien hoe het wel moet, door de bal in de verre hoek te krullen.

VVV komt door de zege voorlopig op de vijftiende plaats, waardoor de Limburgers de degradatiezone verlaten. De ploeg heeft net als nummer dertien FC Emmen vijftien punten, maar wel een minder doelsaldo.

Het matige duel tussen ADO Den Haag en FC Twente verdiende geen winnaar. (Foto: Pro Shots)

ADO en FC Twente scoren niet

Bij het thuisspelende ADO Den Haag worden de taken van Groenendijk voorlopig waargenomen door assistent Dirk Heesen. Het eerste duel onder zijn leiding, waarin FC Twente de tegenstander was, was bij vlagen niet om aan te zien, al bakte ook FC Twente er weinig van.

De eerste helft van het duel had net zo goed schriftelijk afgedaan kunnen worden, want beide ploegen slaagden er niet in gevaarlijk te worden. ADO creëerde een paar halve kansjes, maar tot een schot op doel kwam de ploeg niet.

FC Twente was na een snelle uitval nog het dichtst bij een treffer, maar Keito Nakamura - die vorige week tegen Ajax nog fraai scoorde - speelde die counter zo slecht uit, dat de ADO-defensie simpel kon opruimen.

Het begin van de tweede helft was onstuimiger. Zo dwong de kleine Crysensio Summerville doelman Joël Drommel met twee kopballen tot een redding, terwijl aan de overkant Aitor Cantalapiedra de bal naast krulde.

Met Michiel Kramer in de slotfase als nieuwe spits erbij hoopte ADO nog wat te forceren. Hij leek in het 'Haags kwartiertje' voor de winnende treffer te zorgen, maar schoot vol in het gezicht van ploeggenoot Danny Bakker. Die voorkwam zo onbedoeld een zege voor zijn ploeg.

Bekijk de uitslagen, het programma en de stand in de Eredivisie