Arsenal heeft vrijdag trainer Unai Emery ontslagen. De 48-jarige Spanjaard moet vertrekken vanwege de aanhoudende teleurstellende resultaten van 'The Gunners'.

Emery stond al weken onder druk bij Arsenal, dat op 24 oktober voor de laatste keer een wedstrijd won en al zeven duels op rij zonder zege is. De Londenaren gingen donderdag in de Europa League voor eigen publiek met 1-2 onderuit tegen Eintracht Frankfurt. De positie van Emery was daardoor onhoudbaar geworden.

"Onze dank gaat uit naar Unai en zijn collega's die er alles aan hebben gedaan om de club terug te brengen naar het niveau waar we graag heen willen", zegt Arsenal-eigenaar Josh Kroenke op de site van de club. "We wensen hem veel succes in de toekomst."

Het is nog niet duidelijk wie Emery, die eerder onder meer Valencia, Spartak Moskou, Sevilla en Paris Saint-Germain onder zijn hoede had, gaat opvolgen bij Arsenal. Fredrik Ljungberg zal als interim-coach voorlopig de honneurs waarnemen. Arsenal laat weten dat de zoektocht naar een nieuwe manager al in volle gang is.

Het is de tweede keer in ruim een week tijd dat een Premier League-club besluit de manager te ontslaan. Arsenals aartsrivaal Tottenham Hotspur stuurde Mauricio Pochettino op 19 november de laan uit en stelde een dag later José Mourinho aan als zijn opvolger.

De positie van Unai Emery was onhoudbaar geworden. (Foto: Pro Shots)

Arsenal bezet teleurstellende achtste plek

Emery werd in de zomer van 2018 door Arsenal aangesteld als opvolger van clubicoon Arsène Wenger, die 22 jaar voor de groep van 'The Gunners' stond. In het eerste seizoen van Emery eindigde Arsenal op de vijfde plek in de Premier League en werd de finale van de Europa League bereikt, die kansloos werd verloren van stadgenoot Chelsea.

Dit seizoen presteert Arsenal een stuk minder. De dertienvoudig landskampioen won slechts vier van de eerste dertien competitiewedstrijden en bezet de achtste plek in de Premier League, op liefst negentien punten van koploper Liverpool.

In de Europa League gaat het Arsenal wat beter af. De verliezend finalist van vorig jaar staat eerste in groep F met tien punten - één meer dan Eintracht Frankfurt en drie meer dan Standard Luik - en is dicht bij een ticket voor de knock-outfase.

Onder leiding van interim-coach en oud-speler Ljungberg vervolgt Arsenal de competitie zondag met een uitwedstrijd tegen het Norwich City van keeper Tim Krul, de huidige nummer achttien van Engeland. Dat duel begint om 15.00 uur.

Bekijk het programma, de uitslagen en de stand in de Premier League