AZ lijkt de topper tegen Ajax van 15 december toch niet in het eigen stadion te kunnen spelen. De Noord-Hollanders hoopten na afronding van de demontage van het dak nog voor de winterstop terug te keren in het AFAS Stadion, maar de gemeente Alkmaar stelt volgens de club aanvullende eisen.

"Op voor AZ inmiddels onbegrijpelijke gronden lijkt de gemeente Alkmaar het besluit te gaan nemen dat het AFAS Stadion niet vrijgegeven kan worden voor publiek voor de thuiswedstrijd tegen Ajax op 15 december", schrijft AZ dinsdag op zijn website.

"Volgens de ingenieurs van Royal HaskoningDHV (het ingenieursbureau waar AZ mee samenwerkt, red.) is het stadion nu veilig en kan het worden vrijgegeven", zegt algemeen directeur Robert Eenhoorn.

Het stadion van AZ is al sinds augustus niet meer in gebruik, omdat tijdens een zuidwesterstorm een deel van het dak instortte. Begin oktober werd begonnen met het verwijderen van drie kwart van het dak van het stadion en afgelopen vrijdag werden die werkzaamheden afgerond.

De huidige nummer twee van de Eredivisie hoopte daardoor voorbereidingen te kunnen treffen om de thuiswedstrijden tegen Ajax en Groene Ster (bekerduel op 18 december) in het AFAS Stadion te spelen.

Alleen het dak boven de hoofdtribune van het AFAS Stadion is nog intact. (Foto: Pro Shots)

AZ speelt momenteel 'thuis' in Den Haag

De burgemeester van Alkmaar heeft echter het laatste woord over het vrijgeven van het stadion. Volgens AZ stelt de gemeente "voortdurend aanvullende vragen die in de beleving van AZ geen relatie hebben met het veilig kunnen spelen en vrijgeven van het stadion".

"Daarmee ontstaat - ondanks het zeer gedegen en deskundige rapport door Royal HaskoningDHV - een impasse die voor AZ onontwarbaar lijkt, omdat het niet helder is vanuit de gemeente Alkmaar wanneer men wel tevreden is."

Een woordvoerder van AZ laat aan NU.nl weten dat de club nog steeds goede hoop heeft dat AZ-Ajax in het AFAS Stadion gespeeld kan worden. "We zijn nu niet bezig met andere opties. De gemeente is aan zet." De club beraadt zich nog op mogelijke (juridische) stappen.

Volgens AZ is de gemeente Alkmaar ingelicht over het bericht op de site, maar een woordvoerder kon dinsdagochtend nog niet direct een reactie geven.

AZ speelt zijn thuiswedstrijden momenteel in het Cars Jeans Stadion van ADO Den Haag. De ploeg van Arne Slot neemt het sowieso in dat stadion donderdag in de Europa League op tegen FK Partizan en zondag in de Eredivisie tegen VVV-Venlo.

Bekijk het programma en de stand van de Eredivisie