Excelsior zal vrijdag tijdens de thuiswedstrijd tegen FC Volendam een actie tegen racisme houden. Aanvaller Ahmad Mendes Moreira van de Rotterdamse club werd afgelopen zondag in het uitduel met FC Den Bosch racistisch bejegend.

Excelsior roept zijn supporters dinsdag in een verklaring op de site van de club op om te helpen "op te staan tegen racisme".

"Tijdens onze thuiswedstrijd aankomende vrijdag tegen FC Volendam zullen op alle stoelen rode kaarten te vinden zijn met de tekst: 'Geef racisme de rode kaart'. Wij willen alle toeschouwers vragen deze in de achttiende minuut samen met de zaklamp van de mobiele telefoon omhoog te houden en onze actie massaal te steunen."

Het geplande statement van Excelsior komt na de gebeurtenissen van afgelopen zondag bij het Keuken Kampioen Divisie-duel op bezoek bij FC Den Bosch.

Die wedstrijd werd voor rust stilgelegd nadat Mendes Moreira racistisch was bejegend door een deel van de aanhang van Den Bosch. De wedstrijd werd wel uitgespeeld. Mendes Moreira verklaarde dat hij 'kankerzwarte', 'kankerneger', 'katoenplukker' en 'Zwarte Piet' is genoemd.

Centrale Spelersraad vergadert woensdag over racisme

De spelers van het Nederlands elftal maakten dinsdag al een statement tegen racisme. De selectie van bondscoach Ronald Koeman plaatste een foto op Twitter waarop alle spelers met uitgestrekte armen in een cirkel staan met als onderschrift 'Genoeg is genoeg' en 'Stop racisme'.

Voorzitter Evgeniy Levchenko van de spelersvakbond VVCS meldt dat er woensdag in de vergadering van de Centrale Spelersraad (CSR) onder andere zal worden gesproken over racisme op de Nederlandse velden.

De CSR bestaat uit profvoetballers en heeft een stem in de algemene vergadering van de KNVB.

Bekijk het programma en de stand van de Keuken Kampioen Divisie