Jong Oranje heeft donderdag zijn ongeslagen status in de EK-kwalificatiecyclus behouden. De ploeg van bondscoach Erwin van de Looi won mede dankzij een hattrick van Dani de Wit en twee doelpunten van Cody Gakpo met 0-6 bij de leeftijdsgenoten van Gibraltar.

Gakpo opende na iets meer dan een kwartier de score voor Jong Oranje in het vrij lege Victoria Stadium. De aanvaller van PSV tikte van dichtbij binnen uit een voorzet van Owen Wijndal.

Zeven minuten voor rust verdubbelde De Wit de marge. De middenvelder van AZ kopte raak uit een vrije trap van Ferdi Kadioglu. Het nietige Gibraltar kon nauwelijks weerstand bieden en kwam in de eerste helft goed weg toen Kian Ronan slechts geel kreeg bij een stevige overtreding op Javairô Dilrosun.

Het duurde tot halverwege de tweede helft totdat Jong Oranje op 0-3 kwam. Ditmaal tikte Gakpo een voorzet van Dilrosun eenvoudig binnen. Drie minuten later maakte ook De Wit zijn tweede van de avond. Hij schudde twee verdedigers van zich af en schoof de bal probleemloos langs doelman Jaylan Hankins.

Een klein kwartier voor tijd voltooide De Wit zijn hattrick door een van richting veranderde bal met een halve omhaal in het doel te werken. Invaller Daishawn Redan bepaalde in de slotfase de eindstand met een intikker uit een voorzet van Sherel Floranus.

Stand groep 7 EK-kwalificatie

  • 1. Jong Oranje 4-12 (19-3)
  • 2. Jong Portugal 3-6 (8-4)
  • 3. Jong Wit-Rusland 4-5 (12-4)
  • 4. Jong Noorwegen 3-4 (3-6)
  • 5. Jong Cyprus 4-4 (4-8)
  • 6. Jong Gibraltar 4-0 (0-21)

Jong Oranje stevig aan kop in EK-kwalificatie

Jong Oranje boekte zo zijn vierde overwinning in de EK-kwalificatiecyclus en gaat met twaalf punten riant aan kop in groep 7. De voorsprong op nummer twee Jong Portugal, die een duel minder heeft gespeeld, bedraagt zes punten.

De groepswinnaar plaatst zich automatisch voor het EK van 2021 in Hongarije en Slovenië. De twee beste nummers twee spelen volgend jaar november een play-off om het laatste ticket.

Het volgende EK-kwalificatieduel voor Jong Oranje staat eind maart op het programma. Dan ontvangt de ploeg van Van de Looi Jong Wit-Rusland. Komende dinsdag speelt Nederland eerst nog een oefenwedstrijd tegen Jong Engeland.