Michael O'Neill is vrijdag aangesteld als manager van Stoke City. De bondscoach van Noord-Ierland zal de komende interlands tegen Oranje en Duitsland in de EK-kwalificatie nog wel op de bank zitten.

De vijftigjarige O'Neill tekent voor 3,5 jaar bij Stoke en leidde vrijdagochtend al zijn eerste training. Zaterdag zit hij voor het eerst op de bank bij de club, die in het Championship tegen mededegradatiekandidaat Barnsley speelt.

O'Neill is al acht jaar bondscoach van Noord-Ierland en leidde het team naar het EK van 2016. Bij de eerste en tot dusver enige EK-deelname sneuvelde het team in de achtste finales, na een nederlaag tegen Wales (1-0).

In de huidige EK-kwalificatie bezet Noord-Ierland de derde plaats, met drie punten achterstand op de komende tegenstanders Nederland en Duitsland. Hij zal ook nog de bondscoach zijn als de Noord-Ieren in maart een play-off moeten spelen om zich te plaatsen voor het EK.

Martins Indi speelt bij Stoke

Stoke is momenteel de hekkensluiter in het Championship, met één punt achterstand op Barnsley. De ploeg van Bruno Martins Indi degradeerde twee seizoenen geleden uit de Premier League. Vorige week werd manager Nathan Jones ontslagen wegens de slechte resultaten.

Voormalig Noord-Iers international O'Neill begint aan zijn derde baan als clubcoach. Eerder had hij de bescheiden Schotse club Brechin City en de Ierse topclub Shamrock Rovers onder zijn hoede.

Volgende week zaterdag speelt Noord-Ierland in Belfast tegen Oranje, dat aan een gelijkspel voldoende heeft om zich voor het EK te plaatsen. Dinsdag staat de laatste poulewedstrijd van Noord-Ierland, in Frankfurt tegen Duitsland, op het programma.

Stand groep C EK-kwalificatie

  • 1. Nederland 6-15
  • 2. Duitsland 6-15
  • 3. Noord-Ierland 6-12
  • 4. Wit-Rusland 7-4
  • 5. Estland 7-1