Mohamed Ihattaren heeft gekozen om voor het Nederlands elftal uit te komen, meldt de KNVB zondag. De middenvelder van PSV verkiest Oranje boven Marokko.

De zeventienjarige Ihattaren maakte zijn keuze na overleg met zijn familie, de KNVB en PSV. De geboren Utrechter kwam sinds 2017 al uit voor verschillende Nederlandse jeugdelftallen. In 2018 werd hij met Oranje onder 17 Europees kampioen.

"Ik heb er lang over nagedacht en heb ook veel met mijn familie overlegd. Uiteindelijk zijn we tot de beslissing gekomen om voor het Nederlands elftal te kiezen", aldus Ihattaren op de site van de KNVB.

"Ze hebben veel voor me gedaan in de vertegenwoordigende jeugdelftallen, ik heb daar alles doorlopen en dat maakt het ook moeilijk om weg te gaan. Sinds Onder 14 speel ik al in het oranje en ik heb met Onder 17 nog het EK gewonnen. Het is mooi dat ik dat voort kan zetten."

Vorig seizoen maakte de aanvallende middenvelder zijn debuut op het hoogste niveau namens PSV. Dit seizoen is hij een vaste waarde in het elftal van coach Mark van Bommel. In de Eredivisie kwam hij tot nu toe tot 21 wedstrijden, waarin hij één keer scoorde.

Ihattaren stelt dat gesprekken met zijn coach bij PSV hebben bijgedragen aan zijn keuze. "Ik heb veel met de trainer gesproken, hij heeft ook aardig wat ervaring bij het Nederlands elftal. Daarnaast heb ik met mijn teamgenoten overlegd, zij zitten al bij Oranje en vertelden me hoe het is om bij het Nederlands elftal te voetballen. Dat neem je allemaal mee in je besluit. "

Koeman blij dat 'talent' Ihattaren behouden blijft

Bondscoach Ronald Koeman toont zich verheugd over de keuze van Ihattaren. "Mo is een hele jonge speler die een geweldige ontwikkeling doormaakt en inmiddels vast in PSV 1 speelt. Dit soort talenten wil je behouden voor het Nederlandse voetbal en gelukkig heeft hij de keuze voor Oranje gemaakt."

Koeman had de afgelopen tijd voortdurend contact met de zeventienjarige middenvelder. "We hebben er vanuit de KNVB alles aan gedaan. Ik heb meerdere gesprekken gevoerd met Mo en zijn familie en ook telefonisch heb ik hem regelmatig gesproken. De rol van PSV, en met name van John de Jong en Mark van Bommel, was daarbij heel belangrijk."

Omdat Koeman Ihattaren eerder dit jaar wilde opnemen in zijn selectie, moest de middenvelder een keuze maken tussen Nederland en Marokko. Op verzoek van Ihattaren werd die keuze uitgesteld, mede omdat zijn vader ernstig ziek was en later overleed.

"Toen zijn vader overleed is dat contact even op een laag pitje komen te staan, zodat er alle tijd was om dat verdriet te verwerken", aldus Koeman. "Vervolgens hebben we afgelopen week nog een gesprek gehad en heeft hij nu de keuze voor Nederland gemaakt."