Fortuna Sittard en FC Utrecht hebben zich donderdag geplaatst voor de tweede ronde van het TOTO KNVB Bekertoernooi. De Limburgers wonnen thuis met 3-0 van ADO Den Haag, Utrecht was in Rijssen een maatje te groot voor amateurclub Excelsior'31: 1-4.

Fortuna maakte voor eigen publiek het verschil in de tweede helft. Mark Diemers benutte een penalty, waarna Vitalie Damascan en Agim Zeka de zege veiligstelden.

ADO had zaterdag nog voor een verrassing gezorgd door met 0-2 uit bij Vitesse te winnen en de Arnhemmers daarmee de gedeelde koppositie in de Eredivisie door de neus te boren. De Hagenaars staan zelf op de ranglijst één plaats boven Fortuna (vijftiende om zestiende).

ADO mist enorme kans op voorsprong

Voor rust had ADO de uitgelezen kans laten liggen om op voorsprong te komen. Erik Falkenburg schoot na een prima voorzet van Crysencio Summerville voor een leeg doel over.

De overwinning van Fortuna werd na een uur spelen ingeluid door een lichte overtreding van Elson Hooi, waarna Felix Passlack gretig naar het gras ging. Diemers maakte geen fout vanaf de stip.

Slechts drie minuten later sloeg de thuisclub opnieuw toe. De Moldavische spits Damascan, die even daarvoor was ontsnapt aan een rode kaart bij een overtreding op Aaron Meijers, kopte raak uit een corner van Diemers. De Albaniër Zeka gooide een kwartier voor tijd vanuit de rebound de wedstrijd definitief in het slot.

FC Utrecht gaf Excelsior'31 geen hoop op een bekerstunt. (Foto: Pro Shots)

Utrecht probleemloos langs Excelsior'31

Utrecht kwam op Sportpark de Koerbelt al na negen minuten op voorsprong tegen Excelsior'31. Linksback Leon Guwara profiteerde van een slimme steekpass van Urby Emanuelson.

Vlak voor rust liepen de bezoekers verder weg dankzij een benutte strafschop van Adam Maher, waarna Issah Abass in de 72e minuut voor de beslissing zorgde.

Hielke Penterman redde vijf minuten later de eer voor de club uit de derde divisie zaterdag, maar het slotakkoord was in de laatste minuut voor Simon Makienok. De Deense aanvaller van FC Utrecht maakte zijn rentree na een jaar lang blessureleed en vierde zijn doelpunt uitbundig op het veld en na afloop met de meegereisde supporters.

Utrecht niet in sterkste opstelling

FC Utrecht trad tegen Excelsior'31 niet aan in de sterkste opstelling. Aanvoerder Willem Janssen bleef op de bank bij de nummer vijf van de Eredivisie, net als Mark van der Maarel, Gyrano Kerk en Bart Ramselaar.

FC Utrecht won het bekertoernooi in 1985, 2003 en 2004. Drie jaar geleden stonden de Domstedelingen voor het laatst in de finale, waarin met 2-1 werd verloren van Feyenoord.

Zaterdag vindt de loting plaats voor de tweede bekerronde. Ook de clubs met Europese verplichtingen - Ajax, PSV, Feyenoord en AZ - stromen dan in.

Bekijk alle uitslagen in het KNVB Bekertoernooi