De KNVB gaat verder met het onderzoek naar de haalbaarheid van een competitie met clubs uit Nederland en België. Volgens de bond heeft de zogenoemde BeNeliga wel degelijk potentie.

De KNVB trekt die conclusie uit een eerste onderzoek van Deloitte. Dat consultancybedrijf werd ingeschakeld nadat vertegenwoordigers van Nederlandse en Belgische clubs in de zomer de mogelijkheid bespraken om de kloof met de grootste vijf competities van Europa te verkleinen.

Die kloof met de Europese top moet de BeNeLiga zowel sportief als financieel verkleinen. Bij die vergadering waren vertegenwoordigers van Ajax, PSV, AZ, Feyenoord, Vitesse en FC Utrecht en hun collega's van KAA Gent, Club Brugge, KRC Genk, RSC Anderlecht en Standard Luik aanwezig.

Volgens de KNVB en de Belgische voetbalbond (KBVB) hebben de eerste resultaten bevestigd dat de nieuwe BeNeLiga 'potentieel significant waardeverhogend is'.

Er is daarom voldoende vertrouwen om over te gaan naar de tweede fase van het onderzoek. Nu wordt onder meer gekeken naar het competitieformaat en de effecten op de Eredivisie en Belgische competitie.

De KNVB laat vrijdag weten dat de ambitie om aan te sluiten bij de top van Europa is "ingegeven door de veranderingen die momenteel op Europees niveau worden besproken, met het risico dat het speelveld verwatert tot een mix van grote en kleine competities, waarin de middenmoot verdwijnt."

Club Brugge-voorzitter Bart Verhaeghe is er zeker van dat de BeNeLiga er gaat komen. (Foto: Pro Shots)

Voorzitter Club Brugge: Binnen drie jaar een BeNeLiga

Volgens Bart Verhaeghe is de komst van de BeNeLiga onvermijdelijk. De voorzitter van Club Brugge denkt dat het binnen een paar jaar gebeurd is met de Nederlandse Eredivisie en de Belgische Jupiler Pro League.

"We werken samen met Nederland aan een competitie dat het gat met de big five (Engeland, Spanje, Duitsland, Italië en Frankrijk, red.) moet verkleinen", zo zei Verhaeghe eerder tegen het Franse dagblad Le Monde.

"Zo'n competitie creëert een markt voor 28 miljoen consumenten. Het kan snel gaan. Is het niet volgend seizoen, dan wel in een van de twee seizoenen daarna", aldus Verhaeghe.

Bij de vrouwen bestond er drie seizoenen lang een competitie met clubs uit Nederland en België. De zogenoemde BeNe League stopte in 2015 omdat er volgens de KNVB financieel en sportief onvoldoende perspectief voor de Nederlandse clubs was om de BeNe League voort te zetten.