Het FIFA-bestuur heeft donderdag ingestemd met de plannen die zijn ingediend door de zogenoemde stakeholderscommissie. De belangrijkste maatregelen zijn een maximumaantal verhuurde spelers per club en een maximum aan premies voor zaakwaarnemers.

Een comité waar onder anderen Ajax-directeur Edwin van der Sar deel van uitmaakt, deed eind september een aantal aanbevelingen aan de wereldvoetbalbond.

De plannen houden in dat de commissie van zaakwaarnemers voortaan maximaal 10 procent van de transferinkomsten van de verkopende club bedraagt, plus 3 procent van de inkomsten van de speler. Daarnaast wordt het aantal belangenbehartigers dat een speler mag hebben beperkt.

Verder wordt een licentiesysteem voor zaakwaarnemers geherintroduceerd en komt er een FIFA-panel dat bemiddelt in conflicten tussen zaakwaarnemers, spelers en clubs.

Clubs mogen maximaal zes spelers van 22 jaar of ouder verhuren

Met de nieuwe maatregelen over huurovereenkomsten wil de FIFA voorkomen dat clubs een grote hoeveelheid spelers onder contract hebben staan. Met name enkele Engelse topclubs hebben tientallen spelers die vaak op huurbasis elders actief zijn.

Vanaf het seizoen 2020/2021 mag een club maximaal acht spelers van 22 jaar of ouder aan buitenlandse clubs verhuren. Twee jaar later wordt dat aantal teruggeschroefd naar zes, van wie er maximaal drie naar dezelfde club mogen.

Met de nieuwe regel kan bijvoorbeeld Vitesse niet langer meer dan drie spelers van Chelsea huren, zoals de afgelopen seizoenen soms wel het geval was. De Engelse club kan nog wel onbeperkt spelers verhuren aan een club uit eigen land.