Ajax is zaterdag ontsnapt aan puntenverlies in de Eredivisie. De koploper won na een matig optreden nipt met 1-2 van hekkensluiter RKC Waalwijk door een laat doelpunt van Quincy Promes.

Ajax kwam vlak na rust op een 0-1-voorsprong door een doelpunt van Dusan Tadic. RKC maakte daarna niet eens onverdiend gelijk via Saïd Bakari, maar Promes redde de Amsterdammers alsnog in de 76e minuut.

RKC, dat over de gehele wedstrijd gezien de betere kansen creëerde, was daarna nog dicht bij de gelijkmaker, maar die bleef met het nodige kunst en vliegwerk voor het doel van Ajax uit.

Door de zege heeft Ajax aan kop van de ranglijst drie punten voorsprong op PSV, dat later op de avond met 3-0 verloor bij FC Utrecht. De Eindhovenaren beëindigden het duel met negen man na rood voor Nick Viergever en Jorrit Hendrix.

De wedstrijd tegen RKC was het begin van een belangrijke week voor Ajax. De ploeg van trainer Erik ten Hag vervolgt woensdag de Champions League thuis tegen Chelsea, waarna ze volgende week zondag ook thuis spelen tegen Feyenoord.

Quincy Promes maakte het winnende doelpunt in Waalwijk. (Foto: Pro Shots)

Ajax speelt zeer zwakke eerste helft

Met Noussair Mazraoui op de plek van de geschorste linksback Nicolás Tagliafico en Klaas-Jan Huntelaar in de spits speelde Ajax een zeer zwakke eerste helft. De bezoekers lieten zich met grote regelmaat aftroeven door het wel fel spelende RKC.

Ajax ontsnapte al in de vierde minuut aan een achterstand. Clint Leemans raakte uit een vrije trap van zo'n twintig meter de onderkant van de lat, waarna de bal tot twee keer toe met de nodige moeite werd weggewerkt door de Amsterdamse defensie.

Het zorgde er niet voor dat Ajax werd wakker geschud. Hakim Ziyech (kopbal voorlangs) en Promes (kopbal recht op Etienne Vaessen) stichtten weliswaar gevaar, maar de beste kansen waren toch echt voor RKC.

Dat had ook voor rust in de 1-0 moeten resulteren, maar de thuisclub was onzorgvuldig in de afronding. Stijn Spierings schoot vanaf rand strafschopgebied naast en Stanley Elbers mikte in vrijstaande positie in de handen van André Onana.

Saïd Bakari bracht RKC in de tweede helft op gelijke hoogte. (Foto: Pro Shots)

Ajax start stuk beter aan tweede helft

Ajax startte een stuk beter aan de tweede helft en dat leverde vrijwel meteen de voorsprong op. Tadic tikte de bal bij de tweede paal simpel binnen na een uitstekende voorzet van de mee opgekomen Sergiño Dest.

Daarna pakte Ajax het overwicht en had het ook al snel de score moeten verdubbelen. Huntelaar en Tadic treuzelden te lang in het vijandelijke strafschopgebied en Promes zag zijn inzet gekeerd worden door Vaessen.

Ajax kreeg na ruim een uur de rekening gepresenteerd voor die missers met de gelijkmaker. Bakari kreeg de bal na een schot van Spierings wat gelukkig voor zijn voeten, maar troefde daarna wel knap Joël Veltman en Onana af.

Een winnende treffer leek er in de slotfase niet in te zitten voor Ajax, maar Promes was met een pegel via de onderkant van de lat alsnog verantwoordelijk voor de 1-2, waarna invaller Darren Maatsen nog een gigantische kans liet liggen op de 2-2.

De wedstrijd werd in de tweede helft verstoord door vuurwerk in het uitvak en buiten het stadion. (Foto: Pro Shots)

Bekijk de uitslagen, de stand en het programma in de Eredivisie