Vivianne Miedema heeft woensdagavond een hoofdrol opgeëist bij Arsenal in de achtste finales van de Champions League. De spits scoorde liefst vier keer in de heenwedstrijd tegen Slavia Praag (2-5). Lineth Beerensteyn zette met Bayern München een grote stap naar de kwartfinales door het Kazachse BIIK Kazygurt met 0-5 te verslaan.

De 23-jarige Miedema stond zoals gebruikelijk in de basis bij Arsenal en kwam in de eerste helft al drie keer tot scoren bij Slavia Praag. De topscorer aller tijden van de Oranjevrouwen maakte er in de 52e minuut ook nog 0-4 van.

Arsenal-aanvoerder Kim Little benutte vlak daarna een strafschop en vergrootte de marge zo naar vijf. De wedstrijd was allang beslist, maar Slavia Praag tekende twintig minuten voor tijd nog wel voor de eretreffer in het Sinobo Stadium en maakte er twee minuten voor tijd ook nog 2-5 van.

Uitblinker Miedema werd een kwartier voor tijd naar de kant gehaald en maakte plaats voor middenvelder Jill Roord. Daniëlle van de Donk deed wel de hele wedstrijd mee bij Arsenal. De return wordt over twee weken in Londen gespeeld.

Arsenal won de Champions League voor vrouwen in 2007, toen het toernooi nog de UEFA Women's Cup heette, maar bereikte daarna nooit meer de finale van het clubtoernooi.

Beerensteyn wint eenvoudig met Bayern

Eerder op woensdag deed Beerensteyn goede zaken met Bayern door BIIK Kazygurt eenvoudig opzij te zetten. De spits had bij de partij in Simkent, nabij de grens met Oezbekistan, een basisplaats. Beerensteyn stond opvallend genoeg als linkervleugelverdediger opgesteld, waar zij normaal gesproken in de aanval speelt.

Met de Oranje-international de hele wedstrijd in de ploeg had Bayern van meet af aan weinig moeite met de thuisploeg. Via treffers van Jovana Damnjanovic en twee van Lina Magull stond het bij rust al 0-3.

In de tweede helft duurde het lang voor de Duitse topploeg de score verder opvoerde, maar in het slotkwartier bepaalden Emily Gielnik en Nicole Rolser de eindstand op 0-5. De return in München over twee weken is daardoor een formaliteit.

Van Veenendaal speelt gelijk met Atlético Madrid

Sari van Veenendaal slaagde er in tegenstelling tot Miedema en Beerensteyn niet in een goede uitgangspositie af te dwingen met haar club. De keeper van de Oranjevrouwen speelde met Atlético Madrid gelijk bij Manchester City: 1-1.

Van Veenendaal moest al na dertien minuten een doelpunt incasseren in Manchester. Het leek ook bij 1-0 te blijven, maar Atlético kwam negen minuten voor tijd alsnog op gelijke hoogte door een treffer van Charlyn Corral.

De andere wedstrijden die woensdagavond zijn gespeeld in de UEFA Women's Champions League zijn VfL Wolfsburg-FC Twente (6-0), Brøndby IF-Glasgow City (0-2), Breioablik-Paris Saint-Germain (0-4) en Fortuna Hjørring-Olympique Lyon (0-4). Bij Lyon ontbrak de geblesseerde Shanice van de Sanden.

De achtste en laatste heenwedstrijd in de achtste finales van de Champions League wordt donderdagavond gespeeld. FC Barcelona neemt het dan voor eigen publiek op tegen Minsk.