Jong Oranje heeft vrijdag een zwaarbevochten zege geboekt op Portugal in de EK-kwalificatiecyclus. De ploeg van bondscoach Erwin van de Looi won in Doetinchem dankzij twee doelpunten van debutant Myron Boadu met 4-2.

Boadu opende al vroeg de score voor Jong Oranje en Diogo Queirós bracht Portugal vlak voor rust op gelijke hoogte. Kort na de onderbreking bezorgde Teun Koopmeiners de thuisploeg uit een makkelijk gegeven strafschop opnieuw de voorsprong.

Gedson Fernandes zorgde even later uit een penalty weer op gelijke hoogte, waarna Jong Oranje in de slotfase alsnog de drie punten pakte. Boadu maakte zijn tweede van de avond en Calvin Stengs bepaalde de eindstand.

Door de overwinning gaat Nederland met zes punten uit twee wedstrijden aan kop in groep 7. Portugal heeft eveneens zes punten, maar heeft één duel meer gespeeld en staat tweede.

De groepswinnaar plaatst zich automatisch voor het EK van 2021 in Hongarije en Slovenië. De twee beste nummers twee spelen in november 2020 een play-off om het laatste ticket.

Myron Boadu kwam twee keer tot scoren namens Jong Oranje. (Foto: Pro Shots)

Jong Oranje komt vroeg op voorsprong

Op De Vijverberg kwam Jong Oranje al na acht minuten op voorsprong door een doelpunt van Boadu. De spits van AZ rondde simpel af uit een voorzet van Stengs, nadat een afstandsschot van Koopmeiners van richting werd veranderd door een verdediger van Portugal.

Daarna namen de bezoekers het initiatief over en bracht doelman Maarten Paes redding op een afstandsschot van Rafael Leão. Drie minuten voor rust tekende Queirós wel voor de gelijkmaker door een voorzet van Domingos Quina binnen te koppen.

Ook in de tweede helft kwam Jong Oranje snel op voorsprong. De formatie van Van de Looi kreeg een strafschop na een handsbal van Nuno Tavares en dat buitenkansje werd benut door AZ-middenvelder Koopmeiners.

Teun Koopmeiners benutte een penalty voor Jong Oranje. (Foto: Pro Shots)

Alle treffers Jong Oranje gemaakt door AZ-spelers

Een doelpunt van de Portugezen werd even later afgekeurd wegens buitenspel, maar halverwege de tweede helft kwamen ze wel op 2-2. Na een overtreding van Owen Wijndal ging de bal op de stip en schoot Fernandes de strafschop probleemloos binnen.

Beide ploegen misten daarna de nodige kansen, totdat Jong Oranje in de slotfase voor de derde keer het doel vond. Ditmaal tikte Boadu de bal uit een snelle aanval binnen op aangeven van Stengs.

Ook de 4-2 werd gemaakt door een speler van AZ. In blessuretijd bepaalde Stengs namelijk de eindstand met een afstandsschot, die in de linkerhoek belandde.

Calvin Stengs was goed voor een doelpunt en twee assists. (Foto: Pro Shots)

Bekijk de uitslagen, de stand en het programma in de EK-kwalificatie