Bondscoach Ronald Koeman is na de 3-1-zege van het Nederlands elftal op Noord-Ierland opgelucht dat Oranje zich wist op te richten in de slotfase na een moeizame wedstrijd.

"Ik hoopte op beter, maar ik vond dat zij (Noord-Ierland, red.) binnen hun mogelijkheden het perfect deden", aldus Koeman bij de NOS.

"Ze wilden niet voetballen en wachtten heel lang met vrije trappen en doeltrappen. We waren een tikkeltje slordig en moesten sneller van kant wisselen. Dat ging te langzaam en dan wordt het heel moeilijk."

Tot overmaat van ramp kreeg Oranje een kwartier voor tijd een tegentreffer. "Matthijs (De Ligt, red.) werkte de bal slecht weg, Daley (Blind, red.) ook en de voorzet had niet gegeven mogen worden", aldus een kritische Koeman.

Toch had hij ook na de verrassende achterstand het vertrouwen dat zijn ploeg nog iets kon forceren in de slotfase. "Of ik schrok? Ik had bij de 0-1 het idee dat we de goal nog wel zouden maken en daarna de tweede."

Memphis: 'Dit toont wat voor karakter Oranje heeft'
144
Memphis: 'Dit toont wat voor karakter Oranje heeft'

Complimenten voor Memphis en Luuk de Jong

Koeman had wel lovende woorden voor de manier waarop zijn team zich terug vocht in de wedstrijd. Vooral Memphis Depay, die met twee goals van grote waarde was, kon rekenen op complimenten van de bondscoach.

"Het was een heel moeilijke wedstrijd voor hem, waarin hij heel moeilijk aan de bal kwam. Maar dat hij toch zijn stempel op de wedstrijd drukt, getuigt van grote klasse."

Over het oproepen van Luuk de Jong was vooraf discussie, maar Koeman wilde niet de eer opeisen na de belangrijke 2-1 van de ingevallen spits. "Ik vind het dan te makkelijk om mijn gelijk te halen naar mensen die wat roepen."

De volgende wedstrijd van Oranje is zondag in Minsk tegen Wit-Rusland. Nederland speelt daarna nog uit tegen Noord-Ierland (16 november) en thuis tegen Estland (19 november).