Het Nederlands elftal begint donderdag met Steven Bergwijn en Denzel Dumfries in de basis aan de belangrijke thuiswedstrijd tegen Noord-Ierland in de EK-kwalificatie. Donyell Malen en Joël Veltman starten daardoor op de bank.

Bovendien krijgt Marten de Roon van bondscoach Ronald Koeman op het middenveld de voorkeur boven Donny van de Beek, die in de vorige interlandperiode ontbrak vanwege hamstringblessure.

Met De Roon, Dumfries en Bergwijn kiest Koeman voor de vertrouwde namen. Op doel staat uiteraard Jasper Cillessen, terwijl Dumfries met Matthijs de Ligt, Virgil van Dijk en Daley Blind de achterhoede vormt.

Naast De Roon staan Georginio Wijnaldum en Frenkie de Jong op het middenveld en Bergwijn vormt samen met Memphis Depay en Ryan Babel, die in de vorige kwalificatiewedstrijd tegen Estland (0-4) twee keer scoorde, de aanval.

Fransman Bastien arbiter in De Kuip

De wedstrijd tussen Nederland en Noord-Ierland begint donderdag om 20.45 uur in een uitverkochte Kuip en staat onder leiding van de Franse scheidsrechter Benoît Bastien, die één keer eerder Oranje floot, namelijk het oefenduel in 2015 met Wales (2-3-zege).

Als Nederland de Noord-Ieren verslaat, zet het een flinke stap richting het EK dat komende zomer in twaalf verschillende landen gehouden wordt. Oranje heeft nu drie punten minder dan Noord-Ierland en Duitsland, maar ook een wedstrijd minder gespeeld. De nummer een en twee van groep C kwalificeren zich rechtstreeks.

Na de wedstrijd tegen Noord-Ierland, dat 33e staat op de FIFA-ranking, speelt Nederland zondag in Minsk tegen Wit-Rusland. Volgende maand wordt de reguliere kwalificatie afgesloten met een uitwedstrijd tegen Noord-Ierland (16 november) en een thuiswedstrijd tegen Estland (19 november).

Opstelling Nederland: Cillessen; Dumfries, De Ligt, Van Dijk, Blind; De Roon, Frenkie de Jong, Wijnaldum; Bergwijn, Memphis, Babel.

Opstelling Noord-Ierland: Peacock-Farrell; Dallas, Cathcart, J. Evans, Smith; McNair, Davis, Saville; C. Evans, Lafferty, Ferguson.