Sarina Wiegman vindt dat Nederland dinsdag tegen Rusland veel beter voor de dag kwam dan vier dagen eerder tegen Slovenië. Oranje versloeg de directe concurrent in Eindhoven met 2-0.

"Het was vandaag allemaal veel scherper en beter georganiseerd", analyseerde de bondscoach op haar persconferentie. "Deze tegenstander was ook van een heel ander niveau."

Oranje won vrijdag op bezoek bij Slovenië weliswaar met 2-4, maar had toen twee doelpunten van Sherida Spitse in het slotkwartier nodig om puntenverlies te voorkomen.

Tegen Rusland kwam de regerend Europees kampioen geen moment in de problemen. Daniëlle van de Donk (twaalfde minuut) en Vivianne Miedema (zestigste minuut) zorgden voor een eenvoudige overwinning.

"Er gingen wel wat dingen fout", erkende Wiegman. "Maar als je twee keer scoort en de nul houdt, denk ik dat je mag spreken van een zakelijke overwinning."

'Miedema wilde spelen voor haar opa'

Rusland was zeker niet naar Eindhoven gekomen om aanvallend te voetballen. De tegenstander hield zich ook na de vroege tegengoal vooral bezig met verdedigen.

"Het maakt het er niet makkelijker op als een tegenstander zich helemaal ingraaft", zei Wiegman. "Maar als Rusland niet de intentie heeft om wat verder vooruit te spelen, dan gaan wij geen risico nemen."

Voor Miedema, die met een knappe kopbal de tweede Oranje-goal voor haar rekening nam, was het een emotionele avond. De spits verloor afgelopen weekend haar opa, maar stond er volgens de bondscoach op om te spelen. Na haar treffer was Miedema tot tranen toe geroerd.

"We zijn in Nederland en dus hebben we haar de gelegenheid gegeven om naar haar familie te gaan. Dat zijn dingen die je iemand niet moet ontnemen. Daarna heeft ze wel besloten om mee te doen, dat had haar opa ook graag gewild."

Met de overwinning op Rusland zetten de Oranjevrouwen een forse stap richting het EK van 2021. Met de maximale score van twaalf punten uit vier wedstrijden gaat Nederland soeverein aan kop in poule A van de EK-kwalificatie.