De Oranjevrouwen beginnen dinsdag in de thuiswedstrijd tegen Rusland in de EK-kwalificatie met dezelfde basis als vrijdag tijdens de moeizaam verlopen uitwedstrijd tegen Slovenië (2-4).

Dat betekent dat onder anderen Renate Jansen wederom aan de aftrap verschijnt. De aanvaller van FC Twente maakte tegen Slovenië een matige indruk, maar krijgt tegen Rusland dus een nieuwe kans van bondscoach Sarina Wiegman.

Daniëlle van de Donk viert tegen Rusland een jubileum. De 28-jarige middenvelder van Arsenal speelt haar honderdste interland en wordt voor aanvang van de wedstrijd gehuldigd.

Nederland is nog altijd flink gehavend. Bondscoach Wiegman kan ook tegen Rusland niet beschikken over de geblesseerden Stefanie van der Gragt, Jackie Groenen, Lieke Martens en Shanice van de Sanden.

Nederland en Rusland belangrijkste gegadigden voor eerste plek

Nederland en Rusland lijken onderling uit te gaan maken wie eerste wordt in groep A en daarmee een rechtstreeks ticket pakt voor het EK van 2021 in Engeland. Nederland gaat op dit moment aan kop met negen punten uit drie wedstrijden en Rusland staat tweede met zes punten uit twee wedstrijden.

Slovenië (zes punten uit vier wedstrijden), Kosovo (vier punten uit drie wedstrijden), Estland (twee punten uit vier wedstrijden) en Turkije (één punt uit vier wedstrijden) lijken al kansloos voor de eerste plaats en moeten zich waarschijnlijk richten op de tweede plaats.

De wedstrijd tussen Nederland en Rusland start dinsdag om 20.00 uur in het goedgevulde Philips Stadion en staat onder leiding van de Kroatische scheidsrechter Ivana Martincić. Er wordt in de EK-kwalificatie geen gebruik gemaakt van de videoscheidsrechter (VAR).

Opstelling Nederland: Van Veenendaal; Van Lunteren, Dekker, Bloodworth, Van Dongen; Roord, Spitse, Van de Donk; Beerensteyn, Miedema, Jansen.