Bastian Schweinsteiger heeft dinsdag een punt achter zijn loopbaan gezet. De 35-jarige Duitser, die vooral bekend werd als middenvelder van Bayern München, speelde de laatste drie jaar in de Verenigde Staten bij Chicago Fire.

"De tijd is gekomen om mijn actieve carrière te beëindigen", schrijft Schweinsteiger op Twitter. "Ik wil alle fans en al mijn clubs bedanken. Jullie hebben ervoor gezorgd dat ik een ongelooflijke tijd heb gehad."

"Ik ben wat nostalgisch nu ik afscheid neem, maar ik kijk ook uit naar de uitdagingen die op mijn pad zullen komen. Ik zal trouw aan het voetbal blijven."

Schweinsteiger doorliep de jeugdopleiding van Bayern en debuteerde in 2002 namens het tweede elftal van de Duitse topclub in het profvoetbal. In datzelfde jaar speelde hij ook zijn eerste wedstrijden op het hoogste niveau.

Na vijfhonderd officiële wedstrijden en 68 goals voor Bayern stapte 'Schweini' in 2015 over naar Manchester United, waar zijn voormalige trainer Louis van Gaal toen op de bank zat.

De periode van Schweinsteiger in Engeland werd geen succes en in 2017 vertrok hij naar de Chicago Fire. De Amerikaanse ploeg wist zich afgelopen weekend niet te plaatsen voor de play-offs van de Major League Soccer, waardoor het duel met Orlando City van afgelopen zondag het laatste duel van Schweinsteiger in het profvoetbal was.

Bastian Schweinsteiger werd in 2014 wereldkampioen met Duitsland. (Foto: Pro Shots)

Schweinsteiger pakte twintig prijzen

Schweinsteiger maakte in 2004 op weg naar het EK van dat jaar zijn debuut voor het Duitse elftal. Hij kwam tot en met 2016 tot 121 interlands en 24 treffers.

De voormalige aanvoerder van Duitsland speelde op de EK's van 2004, 2008, 2012 en 2016 en de WK's van 2006, 2010 en 2014. Hij was basisspeler en een belangrijke schakel in het Duitse team dat in 2014 wereldkampioen werd.

Schweinsteiger beëindigt zijn loopbaan met twintig prijzen. Hij werd acht keer landskampioen, won zeven keer de Duitse beker, één keer de Champions League (2013) en twee keer de Duitse supercup met Bayern en pakte één keer de FA Cup met Manchester United.