FC Groningen heeft vrijdag een ruime overwinning geboekt op RKC Waalwijk in de Eredivisie. De ploeg van coach Danny Buijs was voor eigen publiek met 3-0 te sterk voor de hekkensluiter.

Mike te Wierik opende na ruim twintig minuten de score voor Groningen. Charlison Benschop verdubbelde enkele minuten voor rust de marge en Gabriel Gudmundsson bepaalde een klein kwartier voor tijd de eindstand.

FC Groningen boekte de eerste zege in drie wedstrijden, nadat de afgelopen weken werd verloren van Ajax (2-0) en PSV (3-1). Door de zege klimmen de noorderlingen naar de twaalfde plek, al kunnen ze later dit weekend nog gepasseerd worden door VVV-Venlo, FC Emmen en PEC Zwolle.

RKC leed de zevende nederlaag op rij in de Eredivisie. De Waalwijkers pakten op 18 augustus op bezoek bij FC Twente (3-3) het enige punt tot nu toe en zijn hekkensluiter. De achterstand op nummer zeventien Fortuna Sittard, dat zondag Feyenoord ontvangt, is twee punten.

Mike te Wierik opende de score voor FC Groningen. (Foto: Pro Shots)

Padt voorkomt openingstreffer RKC

In het Hitachi Capital Mobility Stadion kreeg RKC aanvankelijk de beste kansen, maar Sergio Padt hield zijn doel schoon bij pogingen van Stanley Elbers en Dylan Vente. In de 21e minuut was het aan de andere kant wel raak toen Te Wierik raak kopte uit een vrije trap van Ajdin Hrustic.

Zeven minuten voor rust zorgde Benschop de tweede treffer van de avond. De aanvaller kon nog net zijn voet tegen een voorzet van Deyovaisio Zeefuik zetten. Vente maakte op slag van rust bijna de aansluitingstreffer, maar opnieuw bracht Padt redding.

In de tweede helft liet Groningen het initiatief aan RKC, maar de Brabanders creëerden amper kansen. Clint Leemans was het dichtst bij de 2-1 met een afstandsschot dat net naast ging.

Twaalf minuten voor tijd vond Gudmundsson wel het net voor de thuisploeg. De Zweedse invaller schoot raak uit een voorzet die werd verlengd. RKC-doelman voorkwam diep in blessuretijd met een redding op een inzet van invaller Daniel van Kaam een grotere nederlaag voor zijn ploeg.

Bekijk de uitslagen, de stand en het programma in de Eredivisie