De KNVB heeft Anco Jansen van FC Emmen vrijdag een reprimande en een bescheiden boete gegeven. De aanvoerder wordt gestraft voor de felle kritiek die hij onlangs op de VAR uitte.

"De scheidsrechters hebben er geen kloten verstand van", zei de dertigjarige Jansen onlangs in een interview met Dagblad van het Noorden, waarin hij ook liet weten dat hij het niveau van de VAR "om te janken" vindt.

"Vooral omdat het constante willekeur is. De ene VAR trekt wel aan de bel, de ander niet. Dan zeggen ze dat voetbal eerlijker is geworden. Onzin!", aldus Jansen.

De KNVB startte een onderzoek naar de uitspraken van Jansen, die ervanaf komt met een boete van 45 euro. "De KNVB kon niet meer terug, maar in deze straf zit ook een gedeelte begrip", zegt Emmen-voorzitter Ronald Lubbers vrijdag tegen VI.

"Anco heeft aangegeven dat zijn woordgebruik niet helemaal gepast was, maar dat hij nog wel achter de strekking van zijn verhaal staat. En heel eerlijk gezegd: dat sta ik ook."

'De KNVB moet natuurlijk een grens stellen'

Lubbers benadrukt dat het logisch is dat er kritiek op de videoarbitrage geleverd wordt. De voorzitter stipt aan dat het gebruik van de VAR nog in de beginfase zit en dat alles dus nog niet vlekkeloos kan verlopen.

"Al waren de woorden die Anco gebruikte misschien niet heel netjes. De KNVB moet natuurlijk een grens stellen: anders krijg je iedere week spelers die zich zo gaan uitlaten over de VAR."

Jansen speelde dit seizoen wegens een kuitblessure nog geen minuut voor Emmen. Vorig seizoen had hij met vijf treffers en acht assists een groot aandeel in het lijfsbehoud van de club in de Eredivisie.

De ploeg van trainer Dick Lukkien is na de eerste acht speelrondes van dit seizoen de nummer veertien van de competitie. Emmen gaat zaterdagavond op bezoek bij Heracles Almelo (aftrap: 18.30 uur).

Bekijk het programma en de stand in de Eredivisie