PSV is zondag weer naast Ajax gekomen op de ranglijst van de Eredivisie. De Eindhovenaren wonnen vrij eenvoudig de uitwedstrijd tegen PEC Zwolle met ruime cijfers: 0-4.

PSV stond halverwege op een 0-1-voorsprong door een doelpunt van Pablo Rosario, waarna het elftal na rust uitliep naar 0-4 dankzij treffers van Donyell Malen, Ritsu Doan en Érick Gutiérrez.

Doan scoorde daarmee voor het eerst voor PSV. De Japanse aanvaller, die tegen PEC genoegen moest nemen met een rol als invaller, kwam deze zomer voor zo'n 8 miljoen euro over van FC Groningen.

Door de overwinning heeft PSV na acht speelrondes net als Ajax twintig punten, maar de Amsterdammers, die zaterdag pas laat wonnen van FC Groningen (2-0), zijn koploper op basis van het doelsaldo.

PEC kent een matige seizoensstart. De ploeg van de nieuwe trainer John Stegeman staat slechts dertiende en heeft maar één punt meer dan nummer zestien ADO Den Haag.

Pablo Rosario wordt door zijn teamgenoten gefeliciteerd met zijn doelpunt. (Foto: Pro Shots)

PSV speelt stroeve eerste helft bij PEC

PSV speelde nog wel een stroeve eerste helft tegen PEC. De bezoekers waren in het eerste kwart van de wedstrijd alleen van afstand gevaarlijk via Malen (twee keer) en Mohamed Ihattaren, maar grote kansen bleven uit.

Die ontstonden pas in de 25e minuut. Na fraaie combinaties tussen Ihattaren en Michal Sadílek kwam de bal voor de voeten van Steven Bergwijn, die op zijn beurt de bal van dichtbij niet langs doelman Xavier Mous kreeg.

PEC beet ondertussen af en toe ook brutaal van zich af en had na een half uur ook zowaar op 1-0 moeten komen, maar Reza Ghoochannejhad stuitte na gepruts van Nick Viergever op keeper Jeroen Zoet.

PSV leek even van slag, maar opende in de 39e minuut wel gewoon de score. Rosario, woensdag ook al trefzeker tegen FC Groningen, verschalkte de niet vrijuit gaande Mous vanaf de rand van het strafschopgebied.

Nick Viergever is het niet met scheidsrechter Dennis Higler eens over zijn gele kaart. (Foto: Pro Shots)

PSV heeft het na de 0-1 een stuk makkelijker

Vanaf dat moment had PSV het een stuk makkelijker. De Brabanders werden in het vervolg nog amper in verlegenheid gebracht door een lamgeslagen PEC, dat nauwelijks nog van de eigen helft wist af te komen en dus ook geen mogelijkheden meer creëerde.

PSV profiteerde tussen de 68e en 72e minuut tot twee keer toe van het overwicht. Eerst maakte Malen met een afstandsschot de 0-2 (weer een inschattingsfout van Mous) en even later Doan met een gekruld schot de 0-3.

De wedstrijd was daarmee natuurlijk lang en breed gespeeld, maar PSV bleef nog wel hongerig naar meer goals en werd daar in de blessuretijd voor beloond. De van een handblessure herstelde Gutiérrez tikte de rebound op een schot van Malen binnen.

Tegenvaller voor PSV was nog wel het uitvallen van Bruma. De Portugese aanvaller, deze zomer voor een recordbedrag van 15 miljoen euro gehaald van RB Leipzig, ging er vlak na rust opeens bij zitten en moest zich laten vervangen door Doan.

Bekijk de uitslagen, het programma en de stand in de Eredivisie