Ajax heeft over het boekjaar 2018/2019 een nettowinst van 51,9 miljoen euro geboekt, zo maakte de Amsterdamse club vrijdag bekend. Tevens heeft de landskampioen de omzet verdubbeld naar bijna 200 miljoen euro.

De nettowinst heeft Ajax vooral te danken aan de inkomsten uit de Champions League vorig seizoen. De ploeg van coach Erik ten Hag haalde vorig seizoen verrassend de halve finales van het Europese miljoenenbal.

De inkomsten uit de Champions League hebben ook een groot aandeel in de stijging van de omzet. Die steeg van 93 miljoen naar 199,5 miljoen euro, waarmee een recordomzet werd gedraaid.

Het eigen vermogen van Ajax is gegroeid naar 210 miljoen euro. Ook het operationeel resultaat - het bedrijfsresultaat vóór de aftrek van vergoedingssommen uit transfers en belastingen - is met ruim 34 miljoen euro positief.

Ajax verdiende bijna 73 miljoen aan transfers

Uit de transfers van spelers verdiende Ajax bijna 73 miljoen euro. De Amsterdamse club verkocht in 2018/2019 onder anderen Frenkie de Jong (75 miljoen), Justin Kluivert (17 miljoen), Maximilian Wöber (10,5 miljoen) en Daley Sinkgraven (5 miljoen). De transfer van Matthijs de Ligt naar Juventus (75 miljoen) is hierbij niet meegenomen.

Ondanks de nettowinst stegen de totale kosten van Ajax wel stevig: van 60 naar 165 miljoen euro. Dat komt voornamelijk door de toename van de salariskosten. De club betaalde ruim 92 miljoen uit aan salarissen van het gehele personeel; een stijging van meer dan 39 miljoen euro.

De spelerssalarissen namen met bijna 14 miljoen euro toe. Dankzij het uitstekende seizoen in de Champions League ontvingen de spelers van Ajax ruim 20 miljoen euro meer aan premies dan het teleurstellende seizoen daarvoor. Toen strandde de ploeg in de laatste voorronde van de Europa League en werd er geen enkele prijs gewonnen.

Ook verkocht Ajax afgelopen seizoen veel meer shirts en andere artikelen aan supporters. De omzet uit de merchandising nam met circa 7 miljoen euro toe.