Scheidsrechtersbaas Dick van Egmond van de KNVB is niet blij met de (video)arbitrage bij Feyenoord-AZ (0-3) van donderdagavond. De overtreding van Steven Berghuis had met een rode kaart bestraft moeten worden, vindt hij.

Kort voor rust schoffelde Berghuis AZ-speler Teun Koopmeiners met twee benen onderuit. "Dat was een duidelijke rode kaart", zegt Van Egmond vrijdag tegen AD.

Tot onvrede van AZ bestrafte scheidsrechter Jochem Kamphuis de overtreding slechts met een gele kaart. Videoscheidsrechter Danny Makkelie zei donderdag op zijn Instagram-pagina dat hij een voorkeur had voor rood, maar vond niet dat de scheidsrechter door geel te trekken een duidelijke fout maakte. "Op basis van het raakmoment kan ik een gele kaart nog nét steunen."

Van Egmond had wel graag gezien dat Kamphuis gecorrigeerd was door Makkelie. "Ik vind het niet heel gek dat Kamphuis de overtreding op het veld niet goed heeft gezien, met deze snelheid zien scheidsrechters nou eenmaal niet alles direct en juist."

"Makkelie zoekt de nuance door zijn voorkeur te geven aan een rode kaart, maar de overtreding niet duidelijk genoeg te vinden voor een ingreep. Daar denk ik anders over", aldus de scheidsrechtersbaas.

Kamphuis geeft geel aan Berghuis. (Foto: Pro Shots)

'Dit soort situaties worden geëvalueerd'

De VAR mag volgens de regels alleen ingrijpen als de scheidsrechter op het veld een duidelijke fout maakt. Als de beslissing van de scheidsrechter discutabel is, dan blijft die staan. Ook als de VAR een voorkeur heeft voor een ander besluit.

"Het is in algemene zin moeilijk te bepalen of het nou echt duidelijk fout is wat een scheidsrechter doet", vindt Van Egmond. "De VAR haalt bijna alle overduidelijke fouten eruit, maar je houdt altijd een uitzondering zoals gisteravond."

De KNVB hoopt lering te trekken uit het incident van donderdagavond met Berghuis. "Al dit soort situaties worden geëvalueerd, om te proberen vast te stellen wat de duidelijke lijnen zijn."

"Discutabele momenten houd je altijd. Maar als het zo duidelijk fout is als in dit geval, moeten we kijken hoe we deze commotie in de toekomst kunnen voorkomen."

Makkelie is komend weekend arbiter bij de thuiswedstrijd van Feyenoord tegen FC Twente. Kamphuis is zaterdag VAR bij VVV-Venlo-sc Heerenveen.

Bekijk de stand en het programma in de Eredivisie