Cristiano Ronaldo is een van de drie spelers die op Matthijs de Ligt heeft gestemd als wereldvoetballer van het jaar, zo blijkt uit de gepubliceerde lijst van alle stemmen. De Portugese vedette zette bovendien Frenkie de Jong op de tweede plek in zijn top drie.

Kylian Mbappé completeert de top drie van viervoudig winnaar Ronaldo, die zelf achter Lionel Messi en Virgil van Dijk derde werd bij de prestigieuze verkiezing van de FIFA en niet aanwezig was bij het gala in Milaan.

Naast Ronaldo hadden ook aanvoerders Banele Dlamini (eSwatini) en Abdoul Ba (Mauritanië) De Ligt op één staan. Op De Jong, die bij Messi op drie stond, werd zelfs acht keer gestemd als beste voetballer ter wereld.

Aanvoerders Mark Milligan (Australië), John Lanjesi (Malawi), Joël Wakanumune (Nieuw-Caledonië) en Brian Kaltak (Vanuatu) en bondscoaches Ran Ben Shimon (Cyprus), Marco Rossi (Hongarije), Corentin Martins da Silva (Mauritanië) en Kendale Mercury (Saint Vincent en de Grenadines) kozen voor de middenvelder die samen met De Ligt een indrukwekkend seizoen met Ajax beleefde.

De Jong na Van Dijk beste Nederlander

Bij de stemming, waarbij namens ieder FIFA-lid de aanvoerder, bondscoach én een mediavertegenwoordiger een stem mocht uitbrengen, was De Jong op plek zeven na Van Dijk de beste Nederlander. De Ligt eindigde als negende.

De top tien bestond achtereenvolgens uit Messi, Van Dijk, Ronaldo, Mohamed Salah, Sadio Mané, Mbappé, De Jong, Eden Hazard, De Ligt en Harry Kane. In totaal werd Juventus-verdediger De Ligt 38 keer opgenomen in een top drie. FC Barcelona-middenvelder De Jong komt 56 keer voor op de lange lijst.

Namens Nederland stemde bondscoach Ronald Koeman op Van Dijk als wereldvoetballer van het jaar. Hij zette Messi op twee en koos voor De Jong als nummer drie. De top drie van Van Dijk bestond uit Messi, Salah en Mané. (Bekijk de volledige lijst)

Omhaal Hongaar Zsóri verkozen tot mooiste goal van het jaar
36
Omhaal Hongaar Zsóri verkozen tot mooiste goal van het jaar

Dertien stemmen voor Miedema

Vivianne Miedema eindigde bij de verkiezing voor beste voetbalster achter Megan Rapinoe, Alex Morgan, Lucy Bronze en Amandine Henry op plaats vijf. De topscorer aller tijden van de Oranjevrouwen werd dertien keer op één gezet, onder anderen door keepster Sari van Veenendaal, en kwam in totaal liefst 122 keer voor in een top drie. (Bekijk de volledige lijst)

Bij de verkiezing voor beste coach van het jaar eindigde Ajax-trainer Erik ten Hag op één punt als vierde achter Jürgen Klopp, Josep Guardiola en Mauricio Pochettino. De Nederlander kreeg zeventien stemmen als beste coach, onder anderen van Oman-bondscoach Erwin Koeman. (Bekijk de volledige lijst)

Bij de verkiezing voor beste vrouwelijk coach werd Sarina Wiegman zoals bekend tweede achter de Amerikaanse Jill Ellis. De bondscoach van de Oranjevrouwen kreeg 27 stemmen. (Bekijk de volledige lijst)

Van Veenendaal krijgt prijs voor beste keepster uit handen Eto'o
61
Van Veenendaal krijgt prijs voor beste keepster uit handen Eto'o