Sari van Veenendaal is er trots op dat zij als eerste ooit is uitgeroepen tot beste keepster ter wereld. De doelvrouw van Oranje en Atlético Madrid viel maandag tijdens het FIFA-gala in Milaan in de prijzen.

De 29-jarige Van Veenendaal kreeg bij de verkiezing de voorkeur boven Christiane Endler uit Chili en de Zweedse Hedvig Lindahl. Ze eindigde op het WK van afgelopen zomer als tweede met de Oranjevrouwen. De Amerikaanse vrouwen waren met 2-0 te sterk in de finale.

"Ik ben eigenlijk sprakeloos", zei Van Veenendaal. "We hebben met het team zo'n mooie zomer beleefd, een WK-finale gespeeld en uiteindelijk de zilveren medaille gewonnen. Deze prijs is een extra kroon op het werk."

Het is voor Van Veenendaal, die Arsenal afgelopen zomer verruilde voor Atlético Madrid, haar tweede individuele prijs van het seizoen. Op het WK werd ze ook al tot beste keepster uitgeroepen.

'Deel deze prijs met mijn teamgenoten'

"Als teamspeler win je nooit alleen, dus ik deel deze prijs graag met mijn teamgenoten", zei een glunderende Van Veenendaal in Milaan. Ze bedankte onder anderen haar familieleden en haar teamgenoten bij Oranje. "Samen sterk, Oranjeleeuwinnen. Jullie zijn geweldig!"

Van Veenendaal stond ook stil bij iedereen die zich sterk maakt voor de ontwikkeling en professionalisering van het vrouwenvoetbal.

"Dat zijn ook de mensen bij de clubs, van onze eigen Eredivisie tot aan de buitenlandse competities, die elke dag op het veld staan met speelsters. Zonder die passie en inspanningen stonden we vandaag niet waar we nu staan."

Van Veenendaal krijgt prijs voor keepster van het jaar uit handen van Eto'o

Van Veenendaal krijgt prijs voor beste keepster uit handen Eto'o
61
Van Veenendaal krijgt prijs voor beste keepster uit handen Eto'o