Sari van Veenendaal is maandag bij het FIFA-gala tot beste doelvrouw van het jaar uitgeroepen. De Oranje-international bleef in Milaan de Chileense Christiane Endler en de Zweedse Hedvig Lindahl voor. Sarina Wiegman greep naast de prijs voor beste coach van een vrouwenploeg.

De 29-jarige Van Veenendaal haalde dit jaar met de Oranjevrouwen de finale van het WK, waarin topfavoriet Verenigde Staten met 2-0 te sterk was. De Nieuwegeinse, die afgelopen zomer de overstap van Arsenal naar Atlético Madrid maakte, werd ook verkozen tot beste keepster van het WK.

Met Arsenal veroverde Van Veenendaal afgelopen seizoen de landstitel in Engeland. Het was de eerste keer dat de FIFA een prijs voor de beste doelvrouw uitreikte. Van Veenendaal maakte tevens als enige Nederlandse deel uit van het beste elftal van het jaar.

Wiegman, de bondscoach van de Oranjevrouwen, moest bij de onderscheiding voor beste coach van een vrouwenploeg haar meerdere erkennen in Jill Ellis, die de Amerikaanse voetbalsters naar de wereldtitel leidde. Phil Neville, de bondscoach van Engeland, was de andere genomineerde.

In 2017 kreeg Wiegman wel de prijs voor beste coach nadat ze Europees kampioen was geworden met de Oranjevrouwen. Vorig jaar eindigde ze als tweede achter Reynald Pedros, de trainer van Olympique Lyon.

Rapinoe wereldvoetbalster van het jaar

De eretitel voor wereldvoetbalster van het jaar ging naar Megan Rapinoe. De Amerikaanse aanvalster werd met zes doelpunten topscorer op het WK en kreeg ook de Gouden Bal voor beste speelster van het toernooi in Frankrijk. Rapinoe liet bij de verkiezing haar landgenote Alex Morgan en de Engelse rechtsback Lucy Bronze achter zich.

De 34-jarige Rapinoe, die na het veroveren van de wereldtitel stevige kritiek uitte op de Amerikaanse president Donald Trump, is de opvolgster van de Braziliaanse Marta. Twee jaar geleden ging Lieke Martens met de trofee aan de haal.

Bij de mannen greep Virgil van Dijk naast de prijs voor wereldvoetballer van het jaar. De verdediger van Liverpool en het Nederlands elftal moest de prijs aan Lionel Messi laten.

Jürgen Klopp kreeg de prijs voor beste coach van het jaar. (Foto: Getty Images)

Klopp beste coach van het jaar

Van Dijk zag zijn trainer Jürgen Klopp eerder op de avond wel worden uitgeroepen tot coach van het jaar. De 52-jarige coach van Liverpool kreeg de voorkeur boven Josep Guardiola van Manchester City en Mauricio Pochettino van Tottenham Hotspur.

Klopp kende een bijzonder succesvol seizoen met Liverpool, met als hoogtepunt de winst van de Champions League. In de Premier League werd Liverpool tweede achter Manchester City. De Duitser is de opvolger van Didier Deschamps, die de prijs een jaar geleden kreeg nadat hij Frankrijk in eigen land naar de wereldtitel had geleid.

Liverpool viel ook in de prijzen bij de prijs voor beste doelman. Die trofee ging naar de Braziliaan Allison Becker, die Ederson van Manchester City en Marc-André ter Stegen van FC Barcelona aftroefde.

De Puskás Award, de prijs voor het mooiste doelpunt van het jaar, ging naar de Hongaar Dániel Zsóri. De pas achttienjarige aanvaller scoorde medio februari met een prachtige omhaal voor zijn club Debrecen tegen Ferencváros in de Hongaarse competitie.

Omhaal Hongaar Zsóri verkozen tot mooiste goal van het jaar
36
Omhaal Hongaar Zsóri verkozen tot mooiste goal van het jaar