De woensdag overleden Fernando Ricksen speelde twaalf interlands voor Oranje, maar stond ook bekend om zijn turbulente leven naast het voetbal. Sinds 2013 streed hij tegen de slopende spierziekte ALS, die hem op 43-jarige leeftijd fataal werd. Een overzicht van zijn leven en carrière in tien foto's.

Fernando Ricksen debuteerde in 1993 op zeventienjarige leeftijd in het betaald voetbal bij Fortuna Sittard. (Foto: ANP)

Tussen 1997 en 2000 speelde de bikkelharde verdediger voor AZ. De ploeg werd een groot deel van die periode getraind door Willem van Hanegem. Met beide clubs promoveerde Ricksen naar de Eredivisie. (Foto: ANP)

Vervolgens speelde Ricksen zes jaar voor Glasgow Rangers. Hij werd een zeer geliefde speler bij de club en werd in Schotland verkozen tot de beste speler van het jaar. Met Rangers veroverde hij zeven prijzen. (Foto: Pro Shots)

Tussen 2000 en 2003 kwam hij tot twaalf interlands voor Oranje. De verdediger vertelde na zijn carrière dat hij niet meer werd opgeroepen nadat hij in beschonken toestand een deur van een Wit-Russische hotelkamer had ingetrapt. (Foto: ANP)

Ricksen vierde het grootste succes uit zijn carrière in 2008, toen hij met het door Dick Advocaat getrainde Zenit St.-Petersburg de UEFA Cup won. (Foto: ANP)

Ricksen sloot zijn carrière in 2013 in de Eerste Divisie af bij de club waar hij begon: Fortuna Sittard. (Foto: Pro Shots)

Kort na zijn carrière bracht Ricksen de biografie Vechtlust uit. In het boek staat niet alleen zijn loopbaan beschreven, maar ook de drank, drugs en vrouwen die in zijn leven een belangrijke rol speelden. Bij Zenit was hij een jaar geschorst wegens cocaïnegebruik, zo vertelde hij. Zijn club beweerde destijds dat de verdediger een zware blessure had. (Foto: ANP)

Rond de publicatie van het boek werd bekend dat Ricksen aan ALS leed. Zijn vrouw Veronika en dochter Isabella stonden hem bij in zware tijden. (Foto: Pro Shots)

Fortuna Sittard organiseerde in 2014 een benefietduel voor Ricksen, waar veel prominente oud-teamgenoten en trainers van de Limburger aan meededen. (Foto: Pro Shots)

In 2018 onthulden oud-teamgenoten Mark van Bommel en Kevin Hofland een standbeeld van Ricksen bij het supportershome van Fortuna Sittard. In het stadion van de club werd een tribune naar Ricksen vernoemd. (Foto: Pro Shots)