De UEFA start een onderzoek naar aanleiding van het tumultueus verlopen duel van donderdag tussen Royal Antwerp FC en AZ in de play-offs van de Europa League. Fans en spelers van de Belgische club zouden zich misdragen hebben.

Antwerp wordt aangeklaagd voor het afsteken van vuurwerk, gooien van voorwerpen op het veld, ongeregeldheden op de tribunes, het ophangen van een ongeoorloofd spandoek, het blokkeren van de trappen en een poging om het veld te bestormen.

De return voor een plaats in de groepsfase van het Europese toernooi werd in de verlenging tijdelijk stilgelegd omdat fans van de thuisclub probeerden het veld op te komen. Het lukte de stewards ternauwernood om te voorkomen dat een van de hekken werd geforceerd.

Het duel werd gespeeld in het Koning Boudewijnstadion in Brussel. Daar moest naar uitgeweken worden omdat de thuishaven van Antwerp niet aan de door de UEFA gestelde eisen voldoet.

Antwerp-doelman Sinan Bolat met Teun Koopmeiners van AZ, die in de verlenging de 1-3 maakte. (Foto: Pro Shots)

Antwerp-doelman Bolat in beklaagdenbank

Ook de spelers van Antwerp hangt mogelijk een straf boven het hoofd. De Europese voetbalbond kondigt aan het gedrag van het hele team te onderzoeken en met name dat van Sinan Bolat. De keeper wordt beschuldigd van "beledigende en molesterende handelingen".

Antwerp eindigde de wedstrijd na rode kaarten voor Dieumerci Mbokani en Didier Lamkel met negen man. De Belgen gingen na verlenging met 1-4 onderuit, waardoor AZ zich voor de groepsfase van de Europa League plaatste.

De zaak zal op 19 september behandeld worden door de disciplinaire commissie van de UEFA. AZ wordt niets ten laste gelegd.