Na twee gemiste eindtoernooien op rij hoopt het Nederlands elftal zich wel te plaatsen voor het EK van 2020, dat in twaalf verschillende landen wordt gehouden. Hoe staat het elftal van bondscoach Ronald Koeman ervoor?

Oranje heeft inmiddels vijf EK-kwalificatieduels gespeeld en won er vier. Na een zege op Wit-Rusland (4-0) en een nederlaag tegen Duitsland (2-3) in maart rekende het Nederlands elftal achtereenvolgens af met Duitsland (2-4), Estland (0-4) en Noord-Ierland (3-1).

Door die resultaten staat Nederland met twaalf punten momenteel bovenaan in groep C. Dat zijn er net zoveel als Duitsland, dat ook precies hetzelfde doelsaldo heeft en op basis van uitdoelpunten wordt voorgebleven. Noord-Ierland is met eveneens twaalf punten de nummer drie. De twee beste landen in de poule plaatsen zich rechtstreeks voor het EK.

Oranje speelt nog drie EK-kwalificatieduels, waaronder de wedstrijden tegen Wit-Rusland (zondag, uit) van deze week. Daarin hoopt de ploeg een van de bovenste twee plekken in de poule te bemachtigen.

Stand in groep C EK-kwalificatie

  • 1. Nederland 5-12 (17-6)
  • 2. Duitsland 5-12 (17-6)
  • 3. Noord-Ierland 6-12 (8-7)
  • 4. Wit-Rusland 6-4 (3-10)
  • 5. Estland 6-1 (2-18)

Noord-Ierland speelt alleen nog tegen Oranje en Duitsland

Noord-Ierland begon uitstekend aan de EK-kwalificatie, maar de stuntploeg van bondscoach Michael O'Neill trof in haar eerste vier pouleduels wel alleen zwakke broeders Estland en Wit-Rusland, verloor vervolgens dus van Duitsland en Nederland en moet in de laatste duels zien te stunten tegen Oranje en/of Duitsland.

Als twee of meer landen een gelijk aantal punten behalen, wordt eerst naar het doelsaldo en het aantal gemaakte doelpunten gekeken. Als dat ook exact gelijk is, dan eindigt de ploeg met het grootste aantal uitdoelpunten of de meeste zeges in uitwedstrijden bovenaan. Is er dan nog geen verschil, dan geeft de Fair Play-ranglijst de doorslag.

Programma Oranje in EK-kwalificatie

  • 13 oktober: Wit-Rusland-Nederland
  • 16 november: Noord-Ierland-Nederland
  • 19 november: Nederland-Estland

Ontsnappingsroute via Nations League

Als Oranje niet bij de eerste twee landen van de poule eindigt, dan heeft het via de Nations League een ontsnappingsroute. Het maakt daarvoor niet uit of Nederland derde, vierde of vijfde wordt in de kwalificatiepoule.

In maart 2020 worden play-offs om de laatste vier EK-tickets gespeeld. Oranje is door de goede prestaties in divisie A van de Nations League (na groepswinst werd in de finale van Portugal verloren) al zeker van deelname aan die play-offs, in het geval de ploeg zich niet via de reguliere route voor het EK kwalificeert.

In de play-offs speelt Oranje dan een halve finale en een finale tegen andere landen uit divisie A die zich niet voor het EK hebben geplaatst, met als inzet één EK-ticket. Omdat het erg onwaarschijnlijk is dat vier landen uit de sterke divisie A zich niet rechtstreeks plaatsen voor het EK, zullen de play-offs worden aangevuld met landen uit divisie B en mogelijk divisie C.

Bekijk het programma, de uitslagen en de standen in de EK-kwalificatie