De zaakwaarnemer van Bas Dost heeft dinsdag in een verklaring hard uitgehaald naar Sporting CP. Gunther Neuhaus stelt dat de Portugese topclub liegt over de situatie rond de transfer van de Nederlandse spits naar Eintracht Frankfurt.

Dost leek hard op weg naar Frankfurt, maar eerder op dinsdag meldde Sporting dat de spits plots aanvullende eisen stelt. De overgang is daardoor onzeker en Dost en zaakwaarnemer Neuhaus worden aangewezen als schuldigen.

Neuhaus spreekt in een verklaring die hij onder Portugese media heeft verspreid schande van de handelwijze van Sporting. "De beschuldiging dat er op het laatste moment aanvullende eisen zijn gesteld, is gewoon vals", zegt hij.

"Het Sporting-bestuur was vanaf het eerste moment op de hoogte van de voorwaarden van de speler. Deze houding doet afbreuk aan de professionaliteit en geloofwaardigheid van de club."

'Sporting liet Dost weten dat hij weg moest'

Volgens Neuhaus ligt de oorsprong van het probleem niet bij hem of bij Dost, maar bij Sporting, dat de achttienvoudig Oranje-international dwong om een nieuwe club te zoeken.

"Sporting liet Dost in juli juist weten dat hij moest vertrekken omdat ze zijn salaris niet meer konden betalen. Vanaf dat moment was duidelijk dat hij geen toekomst meer had bij Sporting. Deze soap beschadigt hem", aldus de zaakwaarnemer.

"Hij heeft altijd alles gegeven voor Sporting. Na de verschrikkelijke aanval op Alcochete, waarbij hij het grootste slachtoffer was, ging hij er zelfs mee akkoord om voor Sporting uit te blijven komen. Hij weigerde veel lucratievere aanbiedingen van andere clubs. Hij wil de club via de voordeur verlaten en dat verdient hij."

Met "de verschrikkelijke aanval op Alcochete" doel Steiner op een bestorming van het trainingscomplex door boze Sporting-hooligans, waarbij Dost een hoofdwond opliep. Desondanks bleef hij de club trouw.

De dertigjarige Dost begon zijn loopbaan bij FC Emmen en speelde daarna voor Heracles Almelo, sc Heerenveen, VfL Wolfsburg en Sporting. In Portugal maakte hij veel indruk en scoorde hij aan de lopende band.