Chelsea heeft maandag een supporter van de club levenslang geschorst voor het uiten van racistische taal aan het adres van Raheem Sterling tijdens de thuiswedstrijd van afgelopen seizoen tegen Manchester City (2-0).

Chelsea heeft bovendien vijf andere supporters tijdelijk geschorst - het is onduidelijk voor welke duur - voor het gebruiken van beledigende taal en agressief gedrag jegens Sterling.

De Londense club deed maandenlang onderzoek naar het incident van 8 december. Op beelden is te zien dat een aantal Chelsea-supporters in de richting van Sterling schreeuwt op het moment dat hij een bal opraapt.

Ook de politie deed onderzoek naar de bewuste supporters, maar de Crown Prosecution Service - de belangrijkste openbare instantie voor het uitvoeren van strafrechtelijke vervolgingen in Engeland - stopte wegens gebrek aan bewijs.

Sterling pleit voor straffen waarbij club sportief getroffen wordt

Sterling staat bekend als iemand die zich inzet voor de strijd tegen racisme. Hij ontving mede daarom in april uit handen van de Engelse bondscoach Gareth Southgate een vooraanstaande Engelse prijs, de zogeheten Integrity and Impact Award.

De 24-jarige Engelse aanvaller van City heeft al meerdere keren gepleit voor straffen waarbij de betreffende club sportief getroffen wordt. Hij vindt dat een boete voor een supporter of een fan niets uithaalt.

"Als ik bijvoorbeeld supporter van United ben en naar het stadion ga, wil ik niet degene zijn die zijn team in de steek laat door stomme dingen te roepen. Als een club in de toekomst wordt gestraft met negen punten aftrek, stoppen mensen er misschien mee."